Поред привременог повећања енергије, истраживања су довела кафу у везу са низом дугорочних последица.
Истраживања сугеришу да је редовна конзумација кафе повезана са смањеним ризиком од рака, срчане инсуфицијенције и дијабетеса типа 2. Међутим, постоје студије које су откриле да превише кафе може повећати ризик од деменције и можданог удара, посебно код људи са високим крвним притиском.
Зато је добра идеја пронаћи равнотежу и водити рачуна о свом здрављу када уживате у свакодневној шољи кафе.
Иако је кафа сигурна и здрава за већину људи, људи са одређеним здравственим проблемима могу искусити више њених негативних нуспојава.
„Никада не бих препоручила да појединци који не пију напитке са кофеином почну да их уносе у свој дан из било ког разлога“, рекла је нутрициониста Триша Псота.
„Мало је вероватно да ће већина људи доживети озбиљне нежељене ефекте од кофеина, као што су неправилни откуцаји срца, повраћање, напади, па чак и смрт, осим ако не конзумирају 1.200 милиграма кофеина, или око 12 шољица кафе, у једном дану“, истиче Псота.
Али чак и конзумирање 400 милиграма кофеина дневно понекад може довести до нежељених нуспојава, укључујући немир, анксиозност и потешкоће са спавањем, примећује Псота. Трудницама и дојиљама не препоручује више од 200 милиграма кофеина или отприлике две шољице кафе дневно.
Навика пијења кафе развија се у тинејџерским годинама
Дејвид Бухолц, педијатар у Медицинском центру Ирвинг Универзитета Колумбија, каже да примећује да пацијенти почињу да развијају навику испијања кафе у тинејџерским годинама, када стекну већу контролу над исхраном и суочавају се са већим радним оптерећењем и распоредом. Бухолц не би препоручио више од 100 милиграма кофеина дневно за тинејџере, или око једне шољице кафе од 230 милилитара.
Иако кафа нуди здравствене предности у умереним количинама, важно је бити свестан потенцијалних ризика. Одржавање равнотеже и размишљање о сопственом здрављу кључно је за одговорно уживање у кафи и избегавање нежељених последица.
Преузмите андроид апликацију.