Почетна > Свет
Свет

Строго закључавање у Сиднеју због пораста броја заражених

Центар Сиднеја и нека од градских предграђа улазе у једнонедељно строго закључавање данас од поноћи, док се власти боре да задрже под контролом нови талас веома заразне варијанте корона вируса делта.
Фото: Pixabay/LeutherCommerce

Људима који живе или који су због посла боравили у четири дела Сиднеја у последње две недеље наређено је да остану код куће, осим због хитних разлога, саопштила је премијерка Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан, преноси Ројтерс.

Она је појаснила да је грађанима дозвољено да напусте домове само због примарног посла или образовања, медицинских разлога, куповине намирница или вежбања на отвореном.

„Не желимо да ова ситуација траје недељама, желимо да се што пре заврши,“ нагласила је Гледис Береџиклијан.

Власти Новој Јужног Велса увеле су раније обавезне маске у свим затвореним просторима у Сиднеју, укључујући и канцеларије, забраниле становницима седам квартова да напуштају град и ограничиле кућна окупљања на пет особа, како би зауставиле нови талас инфекција.

Ова ограничења, која су требала да се заврше у среду, сада су продужена до поноћи 2. јула.

Званичници су данас издали здравствена упозорења за више од десетак нових места раштрканих по Сиднеју, највећем аустралијском граду и дому петине од 25 милиона аустралијских становника, јер је укупан број инфицираних премашио 60.

Данас су забележена двадесет два локална случаја, што је највећи пораст броја зараза од када је први случај откривен у среду, а 19 од њих повезано је са познатим инфекцијама, док се три још истражују.

Ова савезна држава је ефикасно изолована од остатка земље након што су суседне, попут Западне Аустралије, затвориле своје границе, док су друге увеле строга гранична правила.

Аустралијско лекарско удружење саопштило је да тај потез није довољан и затражило је потпуно закључавање највећег града у земљи како би се спречило ширење вируса и изазивање могућих смртних исхода болести.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.