Почетна > Свет
Свет

Странка Браћа Италије позвала Драгија да поднесе оставку

Крајње десничарска странка Браћа Италије, подстакнута успехом на локалним изборима минулог викенда, позвала је коалицију коју предводи премијер Марио Драги да поднесе оставку с обзиром на лош резултат његове коалиције.
браћа
Фото: Wikimedia Commons/Attili Filippo

„Имамо владу која се суочава са веома важним изборима при одлућивању о судбинама људи, а подржава је парламентарна већина која сада представља веома мало људи“, навела је председница странке Ђорђа Мелони.

Браћа Италије била је једина велика странка која је прошле године одбила да се придружи широкој влади јединства, чак и када су њени савезници у блоку десног центра, заузели места у влади, преноси Ројтерс.

Таква одлука омогућила је тој органиазцији да успостави јасан, бескомпромисан идентитет, што је привукло бираче, наводи британска агенција.

Та странка је на последњим националним изборима 2018. године освојила само 4,4 одсто гласова, али анкете показују да је сада на око 22 одсто, а на недељним изборима за градоначелника у скоро 1.000 градова, ова група профилисала се као јасан лидер десног центра.

Насупрот томе, Лига и популистички Покрет 5 звездица, који су Драгијева највећа подршка у парламенту, претрпели су велике неуспехе у недељу, чиме су ослабили изгледе да одрже видљивост у владиним редовима.

Dragi apelovao na hitan prekid vatre u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.