Почетна > Србија
Србија

Страним држављанима за два месеца издато више од 8.000 дозвола

Национална служба за запошљавање издала је странцима у прва два месеца 2023. године више од 8.000 дозвола за рад, изјавила је данас представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Гаврановић.
Фото: НСЗС Д.Јевремовић

Гаврановић, која је руководилац групе за управне и управно-надзорне послове за област запошљавања Министарства, рекла је за Тањуг да је број странаца у Србији којима се издају дозволе за рад у сталном порасту, и нагласила да ће цео процес захваљујући изменама и допунама прописа који регулишу ту област бити комплетно дигитализован и много ефикаснији.

„Број странаца повећан је последњих година, Национална служба за запошљавање у 2021. години издала је 25.000 дозвола за рад, прошле године више од 35.000“, рекла је Гаврановић и нагласила да се тенденција пораста броја издатих дозвола наставила и у овој години.

У претходна два месеца имамо више од 8.000 дозвола издатих страним држављанима, рекла је она.

Према њеним речима, 1. марта се завршава обједињена јавна расправа о изменама и допунама два закона – Закона о странцима, који је у надлежности МУП-а и Закона о запошљавању, а чију примену прати Министарство за рад.

„Изменама и допунама та два прописа која су битна за положај странаца, а која су хоризонтално повезана, Србија ће имати дигитализован поступак издавања дозволе“, рекла је она.

Странац , како је навела, више неће морати да иде у Управу за странце у МУП за подношење захтева за издавање дозволе за привремени боравак, док послодавац неће морати да иде у Националну службу за запошљавање да би прибавио дозволу за рад.

Подсетила је да сада постоје два акта, два решења, да би се странац запослио, а изменом та два прописа, осим што ће процес бити комплетно дигитализован, уводи се јединствен акт па ће странци моћи да се запошљавају са јединственом дозволом.

„Процес ће бити ефикаснији и смањиваће трошкове привреди“, навела је она.

Новине ће, како каже, олакшавати процедуру, у смислу да странац или послодавац више неће морати да иде од шалтера до шалтера, јер ће се захтев за издавање јединствене дозволе издавати преко портала и све ће бити дигитализовано.

Додала је да постоје квоте у запошљавању странаца у циљу заштите домаћег тржишта рада.

Национална служба за запошљавање да би се странац запослио мора да да сагласност и то чини ако се утврди да на евиденцији нема домаћих државаљана који договарају тој позицији.

„То јесте заштита домаћег тржишта рада“, рекла је Гаврановић и додала да Влада ако дође до поремећаја на тржишту рада може да ограничи запошљавање странаца.

Србија се суочава са недостатком радне снаге, зато имамо повећану тенденцију у запошљавању странаца, рекла је она, наводећи да је пре 10 година било издато око 1.500 радних дозвола за странце.

Једна од новина закона, каже, предвиђа да странац може да закључи уговор о раду на неодређено време.

Дозволе за рад ће се издавати на три године, уз могућност да буду продужене, рекла је она и оценила да је поједностављена процедура добро решење да би послодавци брже дошли до радника.

Makron, Šolc i Meloni uputili pismo predsedniku Vučiću uoči sastanka u Briselu

Преузмите андроид апликацију.