Почетна > Србија
Србија

Стране инвестиције се добро држе упркос кризи

У првих осам месеци ове године страни инвеститори су код нас уложили 2,66 милијарди евра, што је 1,2 одсто више него у истом периоду прошле године упркос рату у Украјини, енергетској кризи у Европи и најави рецесије у Америци и Европи.
Фото: Unsplash/Rio-Lekatompesi

Председник Србије Александар Вучић недавно је изјавио да су у овој години највише инвестирали „Зиђин”, „Тојо тајерс”, „Линглонг”, „Бехтел – Енка”, „Континентал”.

Он је такође рекао да је сада посебно важно отварање нове фабрике, попут оне у Пожаревцу недавно, али да је проблем што нико нигде не жели да инвестира, пре свега због ситуације са енергентима. Додао је да је важно да се наставе нова улагања, јер се део проблема са платним дефицитом надомешта страним директним инвестицијама. Али у оваквим условима, како је нагласио више нико нигде неће да инвестира, не само код нас.

Милорад Филиповић, професор Економског факултета каже да у овим геополитичким околностима то заиста може да се очекује и може да дође до пада страних улагања јер нама главница тих инвестиција долази из развијених земаља ЕУ.

„У овим условима када почиње рецесиона криза у најјачим државама Француске, Немачке, Италије, када су велике нејасноће каква ће бити енергетска ситуација, како ће се кретати даљи политички односи и трговина са Русијом и Кином може се очекивати пад инвестиција. Овај износ улагања у првих осам месеци пријатно изненађује, што ће рећи да инвестиције нису почеле да нам падају“ наводи Филиповић.

Чак и да је реч о улагањима компанија које већ послују овде то је добро. Филиповић објашњава да је добра реклама када један инвеститор који је дошао пре пет година наставља да улеже у неку земљу.

„То значи да је та држава поуздан партнер и да је испунила очекивања и обавезе према том инвеститору. То је добра препорука за друге улагаче са истих или сличних тржишта и земаља. Јер то значи да постајемо кредибилан партнер који држи своју реч. Нико овде не долази зато што нас воли већ зато што очекује добру и профитабилну производњу и наступ на тржишту ЕУ или раније на руском тржишту“ наглашава Филиповић.

Слободан Аћимовић, професор Економског факултета, напомиње да чим постоје одређене нестабилности логично је да се инвеститори заустављају. То нема везе само са Србијом.

„Погледајте како стају инвестиције у Немачкој, нарочито у грађевинарству. Наше грађевинарство се још добро држи. Тамо је стало из различитих разлога. Неке ствари које су набављали из Русије, сада више не могу. Улагања се увек коче када постоји потенцијална економска криза. Сада имамо више него очекивану економску и политичку кризу. Тешко је предвидети како ће се даље кретати инвестиције. Оне које су ушле у план ићи ће даље. Видећемо како ће се то реализовати“ наводи Аћимовић.

Према његовим речима, ако је ко могао да „искористи” рат у Украјини и да употреби своју добру позицију то смо Турска и ми. Врло је згодно наводи што руске фирме долазе овде и инвестирају.

Srbija za tri puta povećala klimatsku ambiciju

Преузмите андроид апликацију.