Почетна > Свет
Свет

Штрајкови због пензионе реформе у Француској у уторак омешће јавни превоз

Јавни превоз у Француској биће у великој мери у прекиду у уторак због штрајка синдиката који протестују због владиног плана промене пензионог система, изјавио је данас француски министар саобраћаја Клеман Бон.
Фото: Танјуг/AP Photo/Francois Mori

“Биће то тежак, веома тежак дан за јавни превоз… Очекујемо велике поремећаје”, рекао је Бон на ЛЦИ ТВ, пренео је Ројтерс.

Он је додао да је влада остала отворена за разговоре са синдикатима, али је и истакао да влада неће одступити од промене коју је предложио председник Француске Емануел Макрон – повећање старосне границе за одлазак у пензију за две године на 64.

“Срце реформе се неће променити”, рекао је он.

Влада жели да постепено повећава старосну границу за пензионисање за три месеца годишње од септембра до 2030. године.

Од 2027. године радници ће морати да имају плаћене доприносе за преко 43 године рада, а не као до сада за 42 године како би добили пуну пензију.

Синдикати, укључујући умерени синдикат ЦФДТ, су уједињени против реформе и обећали су да ће наставити штрајкове и демонстрације док влада не одустане од својих планова.

Они су организовали први велики протест 19. јануара када је више од милион људи протестовало против реформе широм земље.

Столтенберг у посети Јужној Кореји, сутра у Јапану

Преузмите андроид апликацију.