Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Стоматолози упозоравају на шест намирница које су погубне за здравље наших зуба

Неке од њих конзумирамо свакодневно.

Оно што уносите сваки дан у свој организам је у истој мери битно за ваше зубе и десни, као и редовно прање зуба и уклањање наслага концем.

Фото: Pexels/Pavel Danilyuk

Здрава исхрана и избегавање намирница лоших по зубе и десни ће се засигурно позитивно одразити на ваш осмех, расположење и целокупно здравствено стање.

Здрави зуби су важни не само из естетских разлога, већ каријес и други стоматолошки проблеми који се не лече могу да доведу и до бројних здравствених проблема.

Храна се обично завлачи на неприступачна места која се тешко чисте, попут простора између зуба, испод гингиве или иза задњег зуба у низу. Неке намирнице могу да имају и абразивни ефекат на наше зубе.

И док сви знамо да су, рецимо, бомбоне и уопште слаткиши лоши за зубе, стоматолози откривају које намирнице су најгоре за здравље зуба. Једна ће вас изненадити јер је свакодневно једемо.

Бомбоне
Фото: Unsplash/Amit Lahav

Као што рекосмо, нимало изненађујуће, др Плотка упозорава да је висок садржај шећера у бомбонама, а посебно у карамелама или гуменим бомбонама, смрт за здравље зуба. Наиме, шећер реагује са бактеријама унутар зубног плака и отпушта киселине које оштећују зубну глеђ. То доводи до каријеса.

Иначе, карамеле и гумене бомбоне су посебно лоше јер се лепе за зубе, па је тако производња киселина дуготрајнија, чиме је ризик од каријеса још већи.

Хлеб

Да, сигурно не бисте ни помислили да хлеб може да буде кривац за каријес и стоматолошке проблеме. Међутим, пљувачка скроб из хлеба претвара у шећере, а затим долази до производње киселине која оштећује зубну глеђ.

Фото: Unsplash/Alexas fotos

Стоматолог каже да то не значи да не треба да једете хлеб, али саветује да бирате онај од целих житарица који има минималан садржај шећера.

Цитруси и високо киселе намирнице

Ово вас може зачудити, али лимун и поморанџа нису најпогодније воће за ваше зубе. Превисока киселост у храни и пићу је опасна због тога што оштећује зубну глеђ.

Фото: Unsplash/Brooke Lark

Уколико имате осетљиве зубе, потрудите се да смањите унос цитруса, лимунаде, парадајза, алкохола и осталих намирница које су високо киселе. Претеран унос ових намирница може нагристи глеђ и довести до превелике изложености нервних завршетака у зубима.

Алкохол

Нећете имати проблема са зубима јер повремено попијете чашицу алкохола када, рецимо, прослављате нешто. Међутим, дефинитивно не би требало да га пијете константно.

“Алкохол исушује уста, што значи да се смањује количина пљувачке која испира штетне киселине”, упозорава др Плотка.
Још један од савета који ће помоћи да сачувате зубе, поред умереног конзумирања алкохола, је да уз алкохолна пића пијете и воду.

Фото: Pexels/Prem pal singh
Енергетска пића

Сва енергетска пића, укључујући и она која пијемо док смо у теретани или трчимо, су препуна рафинисаног шећера, заслађивача и киселих састојака који нагризају зубну глеђ.

Уколико вам је неопходно нешто више од чисте, свеже воде, онда се определите за пића која природно садрже електролите (кокосова вода).

Лед

Након свих претходних намирница, можете лако помислити – па, ово је само вода? Нема шећера, нема штетних киселина, нема ризика од дехидратације… лед је сасвим океј за зубе! То је тачно. Лед сам по себи је сасвим у реду, све док не почнете да га гризете.

Фото: Pexels/Pixabay

Уколико је ваша зубна глеђ већ начета са превише шећера и киселина у исхрани, лед може докрајчити ваш зуб и направити болну, проблематичну пукотину. Немојте жвакати лед, и користите га само за расхлађивање ваших најомиљенијих напитака.

Стицање навика здраве исхране је врло важно започети још у дечијем узрасту. Деца која од најранијег узраста почињу са конзумирањем слаткиша, сокова и сличних намирница, а што је врло често праћено занемареном оралном хигијеном, врло брзо остају без млечних зуба, који су важни за раст и развој вилица и чувања простора за сталне зубе.

Здрава, избаласирана исхрана, богата витаминима, без доданих шећера и са пуно воде, обезбеђује здравље како целог организма, тако и тврдих и меких ткива усне дупље.

 

Преузмите андроид апликацију.