Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Стоматолози откривају: Пет намирница које могу више од осталих да наштете зубима – Смањите њихов унос

Познати стоматолог открио које намирнице нису идеална опција ако желите беле и здраве зубе.
Фото: Pexels/Shiny Diamond

Према стоматологу др. Сему Јетву из Лондона, нека врста хране заправо може пожутети ваше зубе, оштетити глеђ па чак и узроковати њихово пуцање. Ово је пет главних намирница којих треба да се клоните ако желите јаке, беле и здраве зубе.

Чварци

Свињски чварци у којима многи уживају уз вечеру могу бити озбиљан проблем када су у питању зуби.

Маслине

Још једна намирница која може узроковати штету су маслине, рекао је. Иако су укусане, коштице које се скривају у њима могу бити опасне.

Куркума

Куркума је постала хит када је у питању наше здравље захваљујући својим противупалним својствима, али за добробит наших зуба, најбоље је смањити потрошњу на минимум ако желите да остану бисерно бели.

„Овај наранџасти зачин, који је чест у карију и топлим напицима с млеком, може зубе обојити у исту боју“, упозорио је стоматолог Јетва. А још је горе за свакога ко је био на третману избељивања или ако имате навлаке.

Рекао је: „Након третмана избељивања ваши зуби могу бити подложнији мрљама и, иако порцуланске навлаке не би требало да буду обојене куркумом, ваши природни зуби могу бити па будући да су ваше крунице усклађене с вашим природним зубима, ваше ће се крунице истицати. “

Карамеле

Нешто очигледнија храна коју треба избегавати како би ваши зуби изгледали боље, су карамеле – или било који други прилично лепљиви слаткиш. Толико су „ужасне“ да је др. Јетва рекао да никад не би појео ниједну.

То је делимично због њиховог високог садржаја шећера, који је један од главних узрока каријеса, али и њихове текстуре.

„Уз чињеницу да жвакање карамеле значи да се лепе за зубе дуже од већине намирница, што значи да је вероватније да ће узроковати каријес, али њихова лепљива текстура такође може представљати велике проблеме за људе који имају пломбе, крунице или протезе јер би могли избацити или чак извући било шта од тога,“ рекао је.

Тврде бомбоне

Стоматолог Јетва је на крају додао да би под сваку цену скренуо пажњу на тврде бомбоне. Рекао је да могу узроковати пукотине и каријес и да су „чисти шећер“.

У устима се стварају бактерије и киселина када једете тврде бомбоне и почињу да отапају површину зуба, што је прва фаза пропадања.

Nekoliko vrsta povrća koje možete uzgajati u saksijama

Преузмите андроид апликацију.