Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Учинићемо све да одбранимо савезнике

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је данас после подне у Букурешту да ће НАТО учинити све да одбрани своје савезнике.
Фото: Танјуг/Susan Walsh

Столтенберг је, на конференцији за штампу, после сусрета са председником Румуније Клаусом Јоханисом, рекао да та земља доприноси борбеној групи у Пољској, мисијама на ,,Косову“ и у Ираку, као и да је домаћин кључног система за одбрану НАТО-а од балистичких ракета.

Поздравио је снажну посвећеност Румуније одржавању потрошње на одбрану изнад 2 одсто БДП-а.

„Улагање у нашу одбрану је од суштинског значаја јер се суочавамо са највећом безбедносном кризом у једној генерацији“, нагласио је он.

Столтенберг је пренео да су разговарали о безбедности у региону Црног мора, који је од стратешког значаја за цео НАТО и изазове које представља руски илегални рат у Украјини.

„Као одговор на агресију Русије, НАТО појачава своје присуство од Балтичког до Црног мора. Основали смо нове борбене групе, укључујући и ону коју предводи Француска овде у Румунији. Канадски борбени авиони такође помажу да ваше небо буде безбедно. А америчке ракете Патриот појачавају вашу одбрану“, рекао је он.

То, каже, шаље јасну поруку да је „НАТО ту“.

„Учинићемо све што је потребно да заштитимо и одбранимо све савезнике“, подвукао је Столтенберг.

Најавио је да ће на сутрашњем састанку у Букурешту, министри спољних послова земаља НАТО-а размотрити начине да Алијанса појача подршку Украјини, као и другим партнерима који се, како тврди, суочавају са руским притиском – Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавији.

„Не можемо дозволити да Путин победи. То би показало ауторитарним лидерима широм света да своје циљеве могу постицћи употребом војне силе. И учинити свет опаснијим местом за све нас. Дакле, у нашем је безбедносном интересу да подржимо Украјину“, казао је он.

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

 

Преузмите андроид апликацију.