Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: У односу НАТО и Украјине фокус је на подршци

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, оценио је данас да је у фокус Алијансе у односима са Украјином на подршци у борби против ”бруталне руске инавзије” и најавио наставак опремања украјинских војних снага убојитим оружијем, укључујући и тешско наоружање и системе далеког домета.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

„Иако је Украијина претендент на чланство у НАТО, фокус Алијансе је на помоћи у борби против бруталне руске инвазије. Помажемо им праттично, убојитом и неубојитом опремом као и у модернизацијом војних снаг, укључујући и транзицију са опреме из својстског периода на модерну НАТО опрему. То је наш фокус и оно што је најпотребније у нашим односима са Украјином у овом тренутку”, поручио је Столтамебрег.

Генерални скретар Алијансе је пред дводневни састанак министра одбране НАТО поручио да ће се са украјинским министром одбране разговарати о типовима потребног наоружања и начинима испоруке, а за НАТО самит, који се одржава крајем месеца у Мадриду, најавио договор о свеобухватном пакету помоћи Украјини.

Столтенберг је у Бриселу поновио да рат Русије против Украјине представља највећу претњу евроатланској безбедности у последњим деценијама, оптуживши Русију да је одговорна за ”смрт, разарање и блобалне последице укључујући и кризе у снабдевању храном и енергетиком”.

„У овако опасном свету морамо да учинимо НАТО снажнијим и да још више помогнемо нашим партнерима. Донећеемо одлуке о дугорочном позиционирању НАТО како бисмо осигурали да можемо да одбранимо сваки део територије савезника у сваком тренутку и од сваке претње”, каже Столтенебрг.

Он је навео да ће, поред наставка подршке Украјини и сопственог јачајања, посебно на Истоку Европе, НАТО наставити да пружа практичну помоћ и другим парнерима, укључујући и БиХ и Грузију.

Makron: Učinićemo sve da zaustavimo rusku vojsku u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.