Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Тешке последице ако Русија употреби нуклеарно оружје

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг упозорио је на озбиљне последице уколико Русија употреби било какво нуклеарно оружје у Украјини.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

„Биће тешке последице ако Русија употреби било какву врсту нуклеарног оружја против Украјине“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу, после састанка министара одбране НАТО.

Он није желео да прецизира како би НАТО на то одговорио.

„Нећемо улазити у то како ћемо тачно одговорити, али наравно да ће ово суштински променити природу сукоба. То ће значити да је пређена веома важна линија. Чак и свака употреба мањег нуклеарног оружја биће веома озбиљна ствар, која ће променити природу рата у Украјини“, рекао је Столтенберг, а преноси Ројтерс.

Столтенберг је нагласио да је основна сврха нуклеарног одвраћања очување мира и спречавање принуде против савезника и нагласио да су „јако далеко“ околности под којима би НАТО могао да употреби нуклеарно оружје.

Остин: САД посвећене одбрани сваког дела територије НАТО

Амерички министар одбране Лојд Остин је потврдио америчку посвећеност колективној одбрани НАТО, након поновљених нуклеарних претњи руског председника Владимира Путина, због неуспеха на бојном пољу у осмомесечном рату у Украјини, преноси Ројтерс.

„Посвећени смо одбрани сваког педља територије НАТО, ако и када до тога дође“, рекао је Остин.

Он је то изјавио непосредно пред састанак Групе за нуклеарно планирање НАТО, тела у оквиру алијансе које се бави политичким питањима везаним за нуклеарне снаге, преноси Ројтерс.

На сајту НАТО се прецизира да се „нуклеарна политика савеза константно разматра, мења и прилагођава у светлу нових дешавања“, наводи британска агенција.

Председник Русије Владимир Путин пооштрио је реторику и интензивирао војну активност у Украјини, након што су руске трупе поражене на делу фронта током прошлог месеца.

Он је прогласио делимичну мобилизацију трупа, појачао ракетне нападе и прогласио припајање четири украјинске територије, након спроведених референдума који је Кијев и више земаља одбацило, и запретио да ће их бранити нуклеарним оружјем.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је прошлог месеца да су САД јасно предочиле Москви „катастрофалне последице“ са којима би се суочила ако би употребила нуклеарно оружје у Украјини.

НАТО је саопштио да ће следеће недеље одржати планирану годишњу војну вежбу с нуклеарним оружјем. Вежба названа „Steadfast Noon“, одржава се сваке године и траје обично око недељу дана.

Она предвиђа ангажовање борбених авиона који могу да носе нуклеарне бојеве главе, али не и употребу правих бомби, преноси Ројтерс.

Отказивање вежби због рата у Украјини послало би „веома погрешан сигнал“, рекао је Столтенберг у уторак, наводи британска агенција.

„Za razliku od Rusije, nama neće nestati oružja“

Преузмите андроид апликацију.