Почетна > Србија
Србија

Столтенберг: Шаљемо 700 додатних војника на КиМ, један батаљон у приправности

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас у Ослу да ће Алијанса послати додатних 700 војника на Косово и Метохију, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности.
Фото: Танјуг/Susan Walsh

Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са норвешким премијером Јонасом Гаром Стореом објаснио да ће Кфор „предузети неопходне кораке да нормализује и обезбеди безбедност” .

Генерални секретар НАТО позвао је Београд и Приштину да предузму мере како би спречиле даљу ескалацију ситуације.

„И Приштина и Београд морају предузети конкретне кораке за деескалацију ситуације, уздржати се од даљег неодговорног понашања и ангажовати се у дијалогу, уз подршку ЕУ, који је једини пут ка трајном миру“, навео је он.

Истакао је да су „овакви напади неприхватљиви и морају престати“.

„КФОР, снаге НАТО-а, ће предузети све неопходне радње за одржавање безбедног окружења за све грађане Косова и наставиће да делује непристрасно, у складу са нашим мандатом Уједињених нација“, поручио је Столтенберг.

Јуче је у Звечану дошло до сукоба између припадника КФОР-а и косовске полиције и грађана, а повређено је више од 50 Срба и око 25 припадника КФОР-а.

Косовска полиција насилно је у петак упала у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спрече да уђе у општинске просторије.

Повређено је више Срба, а косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

Градоначелници четири општине на северу КиМ – Северне Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића – изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали, након што су у новембру прошле године напустили приштинске институције због кршења Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица косовске полиције на север покрајине и сталних противправних хапшења Срба.

Pošta: Za 10 sati evidentirano svih 100.000 zahteva za vaučere za odmor

 

Преузмите андроид апликацију.