Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Помоћи Украјини системима за ваздушну одбрану

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг истакао је данас у Букурешту, пред конференцију министара спољних послова Алијансе, да НАТО намерава да помогне Украјини у обнови разорене критичне инфраструктуре, али и у одбрани од ракетних напада кроз испоруку система за ваздушну одбрану, као и потребне делове.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys, File

„Тешко је гледати штету коју праве ракетни напади по украјинске градове, како разарају критичну инфраструктуру, и зато ће наша порука са овог скупа у Букурешту бити да морамо учинити више у подршци Украјини – више да помогнемо у обнови инфраструктуре, али и у испоруци система за одбрану од ракетних напада“, нагласио је Столтенберг по доласку у парламент Румуније, у којем се одржава конференција шефова дипломатија НАТО.

Столтенберг је подвукао да је важно да украјинска војска буде и у стању да користи системе за одбрану које добија, па је битно испоручити све више делове и муницију.

„Не ради се само о нагомилавању оружја, већ о томе да га могу користити за обарање руских ракета. Можемо очекивати даље нападе, јер Путин доживљава неуспех на ратном пољу. Повлачење руских снага је знак слабости, показује да губе, али на то одговарају нападима на градове и цивилну инфраструктуру“, казао је Столтенберг.

Истакао је да Русија жели да повећа патњу и ниво бруталности, који је, сматра, невиђен од Другог светског рата.

Он је пренео да НАТО види да Русији нестаје муниција, да је кренула у потрагу за наоружањем и муницијом и то затражила од Ирана.

„Ниједна земља не треба да подржава илегални рат Русије. Нико, па ни Иран, не треба да им испоручује ракете или било шта друго“, објаснио је Столтенберг.

Рекао је да очекује да министри спољних послова на конференцији понове став да је НАТО отворен за нове чланице.

Ту отвореност, казао је, НАТО је доказао пријемом Северне Македоније и Црне Горе, као и спремности да прими Финску и Шведску.

Рекао је да тражи од савезника да анализирају и могуће чланство Украјине у НАТО, али је додао да сада треба фокус да буде на пружању помоћи, и да не треба ништа чинити што би угрозило јединство Алијансе.

Stoltenberg: Spremni da odbranimo svaki pedalj NATO teritorije

Преузмите андроид апликацију.