Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Подржати земље партнере које су изложене руском притиску и утицају

Рат у Украјини је показао да је важно на време помоћи и подржати земље партнере које су изложене руском притиску и утицају, оценио је данас, на крају конференције министара спољних послова НАТО, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
столтенберг
Фото: AP Photo/Andrea Comas

Столтенберг је, на конференцији за штампу, после сесије на којој су учествовали шефови дипломатије Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије, нагласио да је лекција која је научена да поршка мора бити пружена већ сада земљама које су на разне начине под притиском или утицајем Русије.

Упитан за БиХ он је казао да је Босна и Херцеговина важна за стабилност на Западном Балкану, као и за НАТО.

Подсетио је да је НАТО помогао да се заустави крвави рат, да је присутан и даље у БиХ, и да Алијанса жели даље да ради са том земљом.

Казао је да је, у циљу јачања отпора против руског утицаја, кључно да се формира влада после одржаних избора, као и да све што чини државу чини отпорнијим БиХ од страних утицаја.

„НАТО, каже, је опредељен да пружи подршку БиХ преко свог програма јачања капацитета и помогне у јачању безбедносних институција.“

Када је реч о Грузији нагласио је да су савезници најавили даљу подршку, посебно суверенитету и територијалном интегритету земље.

„Они су, такође, рекао је, потврдили потребу за применом демократских реформи.“

Рекао је да је договорено да се тим земљама пружи помоћ да у јачању институција и отпорности.

Столтенберг је пренео новинарима да су министри имали синоћ прилику да разговарају са шефом украјинске дипломатије Дмитром Кулебом који је пренео да је потребна помоћ, посебно у противваздушној одбрани.

Министри су, пренео је, најавили подршку како у оружју, тако и кроз нафту и агрегате.

Јутрошња тема била су, нагласио је, изазови који су везани за Кину.

„НАТО савез се протеже од Америке до Европе, али имамо сви заједничке изазове. Ми Кину не видимо као противника, и наставићемо да сарађујемо са том земљом где год будемо видели наш интерес“, подвукао је Столтенберг.

Он је указао да је рат у Украјини јасно показао опасност од зависности, и да НАТО не сме више бити зависан од ауторитарних земаља, па тако и Кине.

Истакао је да ће НАТО наставити економску сарадњу са Кином, али уз свест да се не дође до зависности и уз смањивање ризика.

Казао је да је било речи и о асиметричној претњи по безбедност, а то је тероризам.

„Видели смо недавно напад у Истанбулу. Морамо наставити напоре у борби против тероризма“, нагласио је Столтенберг.

Подсетио је да су конференцији присуствовали министри из Финске и Шведске, те указао да је процес ратификације у оквиру приступа скоро завршен.

„Време је да Финску и Шведску поздравимо као пуноправне чланице НАТО. То нас све чини безбеднијим“, поручио је он.

Упитан зашто се Украјини не омогући чланство у НАТО Столтенберг је казао да је услов за чланство да та земља опстане.

„Ми управо помажемо Украјини да опстане. Помажемо је оружјем, муницијом, али и нафтом и свиме што јој је потребно за одбрану. То је сада најважнији задатак“, рекао је он.

Истако је да се истовремено Украјини пружа и подршка у преласку са совјетске опреме и доктрине на НАТО-ову, што је приближава чланству.

„Хитни корак сада је, међутим, да Украјина опстане“, подвукао је Столтенберг.

Sijarto: Nema ulaska Ukrajine u NATO dok se ne reši pitanje mađarske manjine

Преузмите андроид апликацију.