Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: НАТО не види никакву војну претњу из Русије

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас током посете Северној Македонији да НАТО не види никакву војну претњу из Русије против било којег савезника НАТО-а или региона.
Фото: Танјуг/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

„Али, наравно, остајемо опрезни и остаћемо јединствени“, рекао је он након састанка са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Столтенберг је рекао да НАТО гледа шта се дешава и спреман је да учини све што је потребно да одбрани било ког савезника од војне претње.

„Наставићемо да понављамо поруку Русији, да се уздржи од агресивних акција против својих суседа и да заустави војну агресију на Украјину. Један од разлога зашто је (руски председник Владимир) Путин кренуо у рат био је да спречи улазак Украјине у НАТО, желео је да НАТО гарантује да се неће ширити, али добија управо супротно, а добија и нове чланице Финску и Шведску“, додао је Столтенберг, преноси агенција Макфаџ.

Ковачевски је рекао да у региону постоји руски утицај, али да нема претње по безбедност и стабилност Северне Македоније јер институције раде свој посао.

„Наравно, утицај трећих земаља, укључујући руски утицај, постоји у региону и оне увек могу да нађу своје истомишљенике у појединим политичким партијама и у одређеним организацијама, али нису ни близу онога што наше институције поседују и оно што поседују земље чланице НАТО-а, да би на било који начин могле да дестабилизују нашу земљу“, рекао је Ковачевски.

Ковачевски и Столтенберг, који данас борави у званичној посети Северној Македонији, имали су састанак лицем у лице, након чега су заједно са делегацијама одржали билатерални састанак.

На билатералном састанку којем су присуствовали министар спољних послова Бујар Османи, министар одбране Славјанка Петровска и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски, Столтенберг је истако улогу Северне Македоније као цењеног савезника НАТО-а, која чини значајну допринос реализацији НАТО циљева и остаје посвећена учешћу у операцијама и мисијама Алијансе.

На састанку је указано и на конкретне политичке и економске користи за земљу од чланства у НАТО.

Ковачевски је истакао да је стабилност и безбедност омогућена чланством у НАТО од великог значаја за развој привреде и да је директна корист и за грађане и за компаније у Северној Македонији.

Саговорници су на састанку истакли да је и за државу и за регион изузетно важно да Северна Македонија равноправно са својим савезницима активно учествује у разговорима о регионалној, европској или глобалној безбедности, делећи свој специфичан приступ конструктивном решавању изазова кроз отворени дијалог, који је основа за изградњу и развој добросуседских односа.
Северна Македонија је 2020. године постала 30. чланица НАТО-а.

 

Lavrov: Protiv terorizma se bori metodama koje ne krše međunarodno pravo

Преузмите андроид апликацију.