Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Што мрачније то боље: Светлост у спаваћој соби утиче на сан

Ако се трудите да спавате седам сати сваке ноћи и желите да се не будите постоји неколико начина којима можете ово и да исконтролишете.
Фото: Pexels/Polina Kovaleva20

За почетак, не гледајте у телефон најмање сат времена пре спавања и избегавајте конзумацију кофеина касно поподне и увече. Оно што је једна од кључних ствари је и то да би требало да вам спаваћа соба буде што тамнија.

Ваше окружење за спавање треба да буде тамно за оптималан одмор, према недавној студији. Истраживачи спавања на Медицинском факултету Феинберг Универзитета Northvestern  открили су да излагање чак и малој количини амбијенталног светла током ноћи може да буде штетно за кардиоваскуларне функције док спавате и повећају отпорност на инсулин следећег јутра.

Прекомерно излагање вечерњем светлу може негативно да утиче на метаболичке функције. Наш мозак користи присуство светлости као сигнал да је време да будемо будни и на опрезу, а таму као сигнал да је време да се искључимо и спавамо.

Излагање светлости активира нервни систем и повећава број откуцаја срца, тако да смо спремни за дан. Ноћу, с друге стране, парасимпатички нервни систем, наш систем за одмор и варење, треба да преузме водећу улогу, промовишући опуштање, смањење откуцаја срца и одржавање здравог метаболизма.

– Ваше очи су директна веза са делом мозга који контролише циркадијални ритам. Ако постоји значајна количина светлосних сметњи у време када ваше тело покушава да заспи, то може да изазове лош сан или нездраво програмиране циклусе спавања, што може да доведе до значајног броја других медицинских проблема – кажу аутори истраживања.

Шта можете да предузмете:

-Трудите се да не заспите са укљученим телевизором
-Искључите или уклоните све уређаје који стварају непотребно светло
-Поставите завесе за замрачивање
-Носите маску за спавање

4 načina na koja leto poboljšava zdravlje

Преузмите андроид апликацију.