Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Стигли тестови за брзо откривање узрочника респираторних инфекција

У амбуланте Службе здравствене заштите деце Дома здравља „Нови Сад“, почетком новембра стигли су брзи комбиновани тестови за детекцију Инфлуенце А, Инфлуенце Б, Респираторног синцицијалног вируса (РСВ) и САРС КоВ2, за чију набавку је из буџета Града издвојено 20 милиона динара.
Фото: Дневник/Александра Ерски

Ови тестови омогућавају да изабрани, искусни педијатри, у својим ординацијама могу брзо и лако да утврде узрочнике акутних респираторних инфекција код деце узраста до 14 година и да их сходно резултатима тестирања правовремено лече.

– Набавка осам хиљада тестова спроведена је у оквиру пројекта „Подршка епидемиолошком надзору над акутним респираторним инфекцијама у Граду Новом Саду у сезони 2021/2022 година“ који реализује Институт за јавно здравље Војводине.

До сада је 42 деце тестирано на овај начин и показало се да педијатри могу, за неколико минута да утврде етиолошке структуре вирусних узрочника код деце, а самим тим и да брже и квалитетније одлуче при избору одговарајуће терапије  – изјавио је Драган Стајић.

Он је додао да су, истовремено у Дом здравља „Нови Сад“ стигле и четворовалентне вакцине „Градасил“ против ХПВ инфекција и позвао родитеље деце узраста од 12 до 18 година да се информишу и пријаве своју децу код изабраног педијатра јер је то најважнија ствар коју могу да учине за њих.

– Превенција хуманог папилома вируса је јако значајна јер је овај вирус међу главним узрочницима рака грлића материце и других карцинома.

У нашој земљи годишње од те опаке болести оболи и до 1500 жена а умре чак 600. Нови Сад је једина локална самоуправа у Србији која већ другу годину за редом омогућава бесплатну вакцинацију, а за ту намену ове године издвојили смо 15 милиона динара. Тренутно располажемо са 2270 доза и највеће интересовање је у узрасној групи од 12 до 15 година – објаснио је др Стајић.


Izmenjen rad Doma zdravlja “Novi Sad” 11. novembra zbog državnog praznika

 

Преузмите андроид апликацију.