Почетна > Свет
Свет

Стејт департмент разочаран одлуком Приштине

Стејт департмент саопштио је данас да су Сједињене Америчке Државе разочаране и забринуте зато што је Приштина одбила захтев међународне заједнице да продужи рок за замену регистарских таблица.
Фото: WikimediaComonns/AgnosticPreachersKid

У саопштењу се наводи да је Вашингтон, заједно са међународним партнерима, позвао владу у Приштини да продужи рок за примену нових регистарских таблица.

Стејт департмент наводи да „Приштина, према Бриселском споразуму, има право да примени режим РКС таблица“, али истиче да је одлагање рока у интересу напретка дијалога Београда и Приштине уз покровитељство Европске уније.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је данас да одлука о замени регистарских таблица остаје на снази, а да ће до 21. априла идуће године бити примењене мере опомена, казни и коришћење пробних таблица.

Курти је после седнице владе рекао да је донета одлука да од 1. до 21. новембра за Србе који нису пререгистровали возила на „РКС“ таблице буде изречена опомена.

Како је рекао, од 21. новембра до 21. јануара идуће године важиће мера новчане казне, док би од 21. јануара до 21. априла Срби користили пробне таблице.

После тога, како је додао, на КиМ неће бити дозвољене друге регистарске ознаке осим „РКС“, преноси Репортери.

Obama pomaže demokratama u kampanji uoči 8. novembra

Преузмите андроид апликацију.