Почетна > Свет
Свет

Стејт департмент: Милионска награда за информације о руском држављанину Усу

Амерички Стејт департмент данас је понудио награду у износу од седам милиона долара за информације које би довеле до хапшења руског држављанина Артема Александровича Уса, због учешцћа у међународном организованом криминалу, чиме су кршени амерички закони и санкције.
Фото: Pixabay/4711018

Ова најава у оквиру Програма награђивања у борби против транснационалног организованог криминала (ТОЦРП), уследила је након објаве кривичне оптужнице са 12 тачака од 19. октобра 2022, коју је федерална велика порота у Њујорку донела против Уса и шест других оптужених по истом предмету, саопштио је Стејт департмент.

Наводи се да је Ус оптужен због завере да се превари одељење или агенција Сједињених Америчких Држава, као и због кршења Закона о међународним ванредним економским овлашћењима, банкарске преваре и прања новца за шверц нафте.

Стејт департмент истиче да је Ус наводно организовао међународну операцију преваре, кријумчарења и прања новца, делимично преко немачке приватне компаније за трговину индустријском опремом и робом која се налази у Хамбургу.

Додаје се да су, као власници, Ус и још један саучесник наводно учествовали у разним активностима кршења америчких кривичних закона, као и америчких и других санкција.

У то спада незаконит извоз милиона америчких долара у војној и осетљивој роби двоструке намене технологије од САД до Русије и коришћење финансијског система САД за олакшавање шверца милиона барела нафте из Венецуеле, наводи се у саопштењу.

Zelenski će obrazložiti američkom Senatu zašto je potreban nastavak pomoći SAD

Преузмите андроид апликацију.