Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Стефан Миленковић пред фестивал „Блиско!“: Ово је један аспект кроз који живим своју највећу страст

Српски виолиниста Стефан Миленковић причао је пред други фестивал камерне музике „Блиско!“ који се одржава у Новом Саду.
Фото: Фестивал Блиско/Д. Милосављевић

„Моја двојака улога на фестивалу и као организатор и као једног од извођача има својих изазова. Али најважније је имати страст. Ја имам пре свега страст према музици, према сцени, према уметности и ово је само један аспект где могу да живим ту моју страст“, рекао је светски познати виолиниста, Стефан Миленковић, на данашњој конференцији за медије, пред други фестивал камерне музике „Блиско!“ у Новом Саду.

„Имам феноменалне сараднике и колеге, са њима је све много лакше. Културни центар Новог Сада који је ту кључан, сама Градска концертна дворана, потом Музичка школа „Исидор Бајић“, која је увек ту да помогне кад треба, Град Нови Сад, све је лакше када имате такву подршку. Тако да сам веома захвалан и све је спремно, највећа еуфорија је баш током ових последњих недеља припреме, тако да једва чекам да седнем са својим колегама и да музицирам“, рекао је Миленковић, који стоји иза овог фестивала, са бројним колегама.

Фестивал створен са идејом да окупи врхунске музичаре камерне сцене и пружи публици несвакидашње музичко искуство у извођењу најлепших и најзахтевнијих дела класичног репертоара камерне музике, покренут је баш у години када је Нови Сад носио титулу Европске престонице културе, дајући тако и свој допринос да се све оно што је започето том титулом, настави и одржи и након ње, а да Нови Сад заправо увек буде центар културе.

„Град Нови Сад препознао је значај фестивала „Блиско!“ подржавајући идеју иницијатора, нашег славног виолинисте Стефана Миленковића, о његовом оснивању и ево, на опште задовољство, биће одржан по други пут. Његова идеја да окупи врхунске музичаре камерне сцене у једној од најмодернијих концертних дворана успешно се реализује и ове године, с јасним циљем да прерасте у традицију. Овај фестивал је још један у низу, захваљујући којем Нови Сад постаје регионални и европски центар уметничке музике“, изјавио је члан Градског већа за културу, Далибор Рожић, на данашњој конференцији.

Од 30. септембра до 6. октобра, током четири концертна дана, у једној од намодернијих концертних дворана у Европи, Градској концертној дворани, публици ће се представити најпрепознатљивија имена камерне сцене, светске класе, међу којима су Стефан Миленковић, Роберт Лакатош, Рита Кинка, Ђузепе Албанезе, Дмитриј Кузов, Гај Бен-Зиони, али и уметници Јожеф Бисак, Немања Станковић, Огњен Поповић, Уна Станић и Софија Главичић.

„Заиста сам срећан што сам по други пут део фестивала „Блиско!“ и желео бих да кажем да, по мом мишљењу, овај фестивал нема неке разлике у односу на најбоље фестивале света, јер је управо колега Миленковић, свирајући на светским сценама, пренео то његово драгоцено искуство овде, и сама организација фестивала, уметници који га чине и програм, чини да фестивал заиста парира оним светским“, изјавио је виолиниста Роберт Лакатош, на данашњој конференцији.

Врхунски музичари ће извести дела најзначајнијих композитора као што су Г. Ф. Хендл, Ј. Хајдн, Ј. Брамс, Ј. Раф, Ђ. К. Меноти, Ф. Лист, Д. Шостакович, А. Перт, Р. Шуман.

Улазнице за фестивал камерне музике „Блиско!“ су већ у продаји и то појединачне по промо цени на свим продајним местима „Gigstix-a“ и онлајн на њиховом сајту, за студенте и студенткиње обезбеђено је 50% попуста, а у продаји је и комплет улазница за сва четири дана, који се може наћи само на једном продајном месту „Gigstix-a“, у Париском магазину.

Koncert bendova „Senshi“ i „Downstroy“ 29. septembra u SKCNS Fabrici

Преузмите андроид апликацију.