Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ставите их на терасу: Ових 10 биљака растераће комарце и инсекте

Заборавите репеленте, хемијска средства која растерују комарце. Биљке и цвеће могу одбити инсекте и посебно комарце из вашег дома.

Неке од њих имају јак мирис, а друге садрже хемијско једињење које ће осетити само бубе. Осим што су корисне, ове биљке су и одлична декорација, па није наодмет да размислите о њиховој набавци.

Хризантеме

Хризантеме одбијају инсекте. Производе материју пиретрин, коју инсекти не воле. Хризантеме можете посадити у дворишту или на балкону, а цветове можете натопити у врућој води и њоме попрскати одећу и површине у дому како би одбили комарце.

Лимунова трава
Лимунову траву одликује леп, лимунаст мирис и можемо је пронаћи као састав многих репелената против комараца. Одлично успева у саксијама.

Фото: Pixabay/Buntysmum

Нана
Нана или метвица се често користи у кулинарске сврхе, али може учинити чуда и по питању инсеката. Зауставља мраве, а од ње можете направити и етерично уље пријатног мириса.
Осим комараца, нана ће својим мирисом да отера мраве, буве и разне друге инсекте. Букетићи суве нане су непријатан мирис за мишеве.

Лаванда
Лаванда садржи хемијско једињње линалол, који је добро познат инсектицид против бува, воћних мушица и пацова.

Фото: Pixabay/kucukgulberkan

Босиљак
На балкону се окружите биљкама босиљка јер је он најјачи репелент. Босиљак ће својим мирисом отерати комарце, али и друге инсекте. Уколико вас комарац угризе, протрљајте то место листовима босиљка и смањићете свраб.
Можете ставити босиљак и у прозор да бисте спречили комарце да вам улазе у кућу.

Матичњак
Матичњак, осим што одбија комарце својим мирисом, може да се искористи и после угриза крвопије. Довољно је да се згњечени лист притисне на место убода и он ће мање да сврби. Уколико сок из листова капнете на место убода, свраб ће у потпуности нестати.

Фото: Pixabay/Hans

Рузмарин
Имати рузмарин у свом дому увек је добра идеја. Осим што се користи у кулинарске сврхе, одбија комарце. Једну шољицу сувог рузмарина ставите у литру воде, прокувајте, пустите да се охлади и ставите у бочицу с распршивачем. Можете нанети директно на кожу или на кућне љубимце.

Мачја трава
За љубитеље мачака одличан је избор мачија трава, која ће својим мирисом да отера многе инсекте. Лјуди који не воле мачке нека избегавају узгајање мачје траве јер је ова биљна врста неодољива мачкама.

Фото: Pixabay/T-P-G

Невен
Невен је још једна биљка која својим мирисом тера разне инсекте. Уколико желите биљку која ће цело лето цветати и украшавати простор својим цветовима, онда је невен прави избор. У баштама и двориштима невен се сам засејава. Својом мирисом ће отерати комарце и друге инсекте, а делује на нематоде и друге штеточине у земљишту.

Агератум
Агератум или горућа љубав је једногодишња цветница која делује на репродуктивне способности одраслих јединки комараца. Боја цветова може да буде плава, бела или љубичаста. Цветање траје до првих јесењих мразева. Ваше двориште или балкони ће бити заштићени од комараца током дужег временског периода.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.