Почетна > Србија
Србија

Старовић: Вучићева порука је да се суочавамо са јасним и директним претњама

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, рекао је да је најважнија порука, коју смо чули у синоћњем обраћању председника Вучића, да се суочавамо са прилично јасним и директним претњама и да бисмо се одбијањем суочили са веома јасним санкцијама у најмање три вида.
Старовић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Старовић је за РТС рекао да најава председника Вучића да ће разговарати са представницима парламентарних странака о предлогу међународних посредника, говори о тежини изазова са којима се суочавамо.

„Ти изазови би захтевали, било би логично, да имамо један јединствен одговор на њих као целина политичке заједнице у Србији. Мислим да је то идеја која стоји иза позива представницима парламентарних странака. То ће бити прилика и за све њих да прикажу један одговоран приступ. Да ли ће то бити случај на концу, нисам сигуран. Верујем да су изазови толики да би један јединствен одговор био најбоље решење“, рекао је Старовић.

Говорећи о нападу на дечака у Сувом Долу и јучерашњем рањавању Србина у пуцњави код Бистричког моста, Старовић је рекао да су ти напади последица узавреле атмосфере која се ствара и да није случајно што то коинцидира са доласком Аљбина Куртија на чело привремених институција самоуправе.

„Други фактор, који је веома озбиљан, јесте чињеница да ми већ неколико месеци имамо практично континуирано присуство тих специјалних милитаризованих моноетничких албанских јединица косовске полиције на северу Косова и Метохије који себи дају за право и узимају у своје руке посао који би требало да ради обична патролна полиција. То је само по себи један рецепт за катастрофу и видимо да се овакви страшни инциденти и трагичне ситуације могу дешавати сваког дана“, навео је Старовић.

Додао је да лично нема никакве дилеме око тога да Приштина тражи сукоб како би избегла формирање Заједнице српских општина и да је свестан да је провоцирање сукоба једино што Аљбин Курти жели.

„Провоцирањем сукоба он жели да увуче Србију у обрачун са својим великим братом рачунајући да ће НАТО савез увек, по сваку цену и у највећој могућој мери стати иза њега, без обзира на то ко је сукоб испровоцирао, шта су конкретни разлози, већ да ће бити активирани неки сценарији који су припремљени још 1999. године, како ја то некада кажем, где је НАТО плави, а ми смо црвени и где ће аутоматски сва сила НАТО-а да се сручи на Србију. То је водећа идеја Аљбина Куртија, и оно што мотивише његове поступке“, рекао је Старовић.

Навео је да је синоћ могло да се чује више важних порука од председника Вучића у његовом обраћању, а једна од тих порука је да у том документу Европске уније „за нас нема ништа лепо, ни пријатно“.

„Друга важна порука јесте да више не можемо говорити о некаквом француско-немачком плану, већ да то јесте план иза којег стоји европска двадесетседморка. Он је прихваћен на Савету за спољне послове, иза тог споразума стоји чак и оних пет држава које су непризнавачи те у том смислу, не можемо у потпуности да очекујемо ни њихову подршку у суочавању са овим великим изазовом“, навео је Старовић.

Истакао је да је најважнија порука коју смо чули да се суочавамо са прилично јасним и директним претњама и да бисмо се одбијањем суочили са веома јасним санкцијама у најмање три вида.

„Један је апсолутни прекид европских интеграција, што некоме може да буде мање или више битно, имајући у виду и да је сам циљ пуноправног чланства прилично магловит и делује као покретна мета. Много озбиљније је обустављање даљег доласка директних страних инвестиција и повлачење постојећих. Говоримо о могућности да 50, 100 или 150.000 људи остане без својих радних места, да се једнак број породица нађе у егзистенцијалном проблему. Трећи су формулације које говоре о некаквим свеобухватним економским мерама које би ишле на штету Србије“, рекао је Старовић.

Он је поручио да је потребно бити опрезан и да не смемо доћи у ситуацију да, због реакције која је можда оправдана на емотивном плану, добијемо за годину дана малу, слабу, економски девастирану Србију која неће бити у могућности да заштити нити своје грађане, нити наше сународнике било где у региону.

„Потребно је много мудрости када се са овим изазовом суочавамо. Не треба примењивати врсту неког иницијално емотивног приступа, већ заиста одмерити какве су све могуће последице било којег од потеза. То не значи да ми треба да се сагласимо и да прихватимо оно што би за нас представљало неку врсту националног понижења, већ просто да остајемо у процесу, да остајемо за столом и да се боримо, ако већ нема најбољих, онда за најмање лоше решење“, навео је Старовић.

Vučić danas na poziv Brnabić na sednici Saveta za koordinaciju mera za rast BDP

Преузмите андроид апликацију.