Почетна > Србија
Србија

Старовић: Српско-турски односи кичма стабилности Балкана

Споразум који омогућава да грађани Србије и Турске путују само са личним картама најзначајнији је документ потписан данас током посете турске делегације на челу са председником те земље Реџепом Тајипом Ердоганом, оценио је државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић и додао да односи Србије и Турске представљају кичму стабилности Балкана.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Старовић је рекао за Танјуг да тај споразум треба да прође одређену унутрашњу-правну процедуру у наредна два месеца и да је од свих данас потписаних најзначајнији за грађане Србије.

„Код нас постоји значајан проценат људи који немају путна документа, односно пасоше, што се тиче људи у Турској тај проценат је далеко већи и верујемо да ће потписивање овог споразума поспешити долазак туриста из Турске, за које Србија представља атрактивну дестинацију“, казао је Старовић.

На питање због чега се говори да је ово златно доба односа између Србије и Турске и који је интерес те земље на Западном Балкану, Старовић наводи да је у последњих 10 година направљен велики помак у односима две земље и да је једино исправно схватање да српско-турски односи представљају кичму стабилности Балкана.

Он је навео да су се ти односи побољшали, јер је Анкара схватила да не може да реализује своје економске интересе на Балканском полуострву уколико је у сукобу са Србијом.

„С једне стране разумевање чињенице да Турска представља најмоћнију државу Балканског полуострва и да са друге стране Србија на том простору заузима централну позицију“, казао је Старовић.

Он је указао да је дошло до благе промене става Турске према питању Косова и Метохије, јер је данас у свом говору председник те земље Реџеп Тајип Ердоган рекао да се залаже за компромисно решење које ће бити прихватљиво за обе стране.

„Дошло је до благе промене приступа Турске у последњих неколико година, иако је Анкара била један од најважнијих спонзора тзв. независности КиМ, а од Ердогана данас можемо чути да за Турску није прихватљиво формирање никакве велике Албаније и да даје подршку преговарачком процесу“, казао је Старовић.

Старовић се осврнуо и на предстојеће учествовање председника Србије Александра Вучића и министра спољних послова Николе Селаковића на 77. седници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку и истакао да ће у фокусу политике Београда бити очување територијалног интегритета Србије, питање КиМ, енергетске безбедности, као и снадбевање храном.

„Интензивно се припремамо за тих неколико дана у Њујорку, припремају се десетине билатералних сусрета, Вучића и Селковића, неки од њих ће бити са шефовима највећих и најмоћнијих држава на свету. То је добра прилика да се бране спољнополитичке позиције и интереси сваке државе, поготово када говоримо о државама које не спадају у највеће и најмоћније“, рекао је Старовић.

Moramo donositi teške odluke, ali najbolje da se rat završi

 

Преузмите андроид апликацију.