Почетна > Србија
Србија

Старовић: Резолуција о Сребреници може да се анализира на три нивоа

Министар за рад, социјална и борачка питања Немања Старовић оценио је данас да су три нивоа на којима може да се анализира резолуција о Сребреници – давање вештачког дисања јединству западног и исламског света, наметање другачије интерпретације грађанског рата у БиХ и крајња релативизација геноцида.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је за РТС рекао да без обзира на чињеницу да је математика таква каква јесте, да ће то на крају бити морална победа Србије, јер ће још једном доказати да је пре свега држава која има кичму.

„Оно што желе да постигну можемо анализирати на више нивоа. Један од њих јесте онај који се тиче њихове намере у овим постојећим околностима, када се пред нашим очима одвија један страшан и суров рат на подручју Газе, да се да некакво вештачко дисање јединству западног и исламског света“, рекао је Старовић.

Други ниво је, додаје, намера иницијатора резолуције да заправо наметну једну битно другачију интерпретацију ужасног и трагичног грађанског рата у БиХ, тиме што ће читав наратив о рату, читаву историјску истину покушати да редукују на само један догађај, ма колико он појединачно важан и трагичан био.

„Тиме покушавају заправо ретроактивно да оправдају и многе друге ствари, попут злочиначке акције ‘Олуја’ и агресије на СР Југославију“, рекао је Старовић.

Трећи ниво је, истиче Старовић, крајња релативизација геноцида, јер је сасвим сигурно да ће се већ у наредним данима и месецима појавити низ сличних иницијатива пред Генералном скупштином, где ће многе државе и народи тражити да страдање које су они преживели, пре свега у 20. веку, буде квалификовано као геноцид.

Говорећи о очекиваним резултатима гласања, Старовић каже да је јасно да у математичком смислу Србија не може да превазиђе оне бројеве који су негде већ спремни.

„Оно у чему су се негде чини ме се преварили или прерачунали иницијатори, коспонзори ове и овакве резолуције, је то што су рачунали да ћемо се негде и ми као Република Србија и српски народ поставити политички прагматично, политички опортуно, да ћемо се заправо суочени са том и таквом математиком правити мртви, остати по страни“, указује министар.

Додаје да је јасно да не можемо и нећемо сматрати пријатељским оне државе које нам сутрадан буду окренуле леђа и које се буду оглушиле на нашу јасну и принципијелну аргументацију, која је свима јасна и разумљива.

„Понављам дакле, услед бројних притисака којима су изложени, неки ће одлучити да се о то оглуше“, поручује Старовић.

Postoje naznake da Grčka i Rumunija promene svoj stav! Vučević: Mučno je za Srbe da gledaju Grke kako glasaju ZA

Преузмите андроид апликацију.