Почетна > Србија
Србија

Старовић отворио Симпозијум о операционим истраживањима

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић отворио је данас јубиларни 50. Симпозијум о операционим истраживањима SYM-OP-IS 2023, који се од 18. до 21. септембра одржава у хотелу “Оморика“ на Тари.
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr

Поздрављајући окупљење, Старовић је рекао да симпозијум о операционим истраживањима већ пет деценија окупља стручњаке из различитих области, стварајући академски простор у којем се размењује искуство и знање у развоју и примени метода операционих истраживања у многим областима друштвеног живота, што овај скуп чини, како је истакао, заиста посебним.

“За припаднике Министарства одбране и Војске Србије, SYM-OP-IS је посебно значајан. Као што вам је познато, операциона истраживања су настала у војсци, и њихов значај се није умањио током времена, већ напротив, и те како расте“, нагласио је Старовић, саопштено је из Министарства одбране.

Министарство одбране и Војска Србије, додао је, труде се да одрже корак са најразвијенијим армијама света, због чега операционим истраживањима придајемо велику пажњу, део су наставних планова и програма у војним школама, а официри наше војске свакодневно користе методе операционих истраживања приликом планирања операција.

“Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествују у раду овог симпозијума са својим радовима од самог почетка, а 1983. године је установљена секција под називом „Војне примене”, која постоји и данас. Наши операциони истраживачи и ове године учествују на симпозијуму са више од 50 радова, што чини око трећину од укупног броја“, истакао је.

Начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране, пуковник Дејан Стојковић, у име Управе која је носилац организације симпозијума, поздравио је окупљене и подсетио да је од првог “SYM-OP-IS-а“, па до данас, више хиљада аутора објавило више од 10.000 радова.

Од самог почетка, како је нагласио, овај стручни скуп био је место интелектуалног дијалога, размене знања и повезивања операционих истраживача из свих структура.

Говорећи о изазовима, пуковник Стојковић је посебно истакао да ће нова научна и технолошка достигнућа као што је вештачка интелигенција, о којој се много говори у последње време, постављати пред операционе истраживаче нове изазове, али ће и створити нове могућности које свакако треба искористити.

У оквиру отварања скупа, у знак признања за досадашњи рад на развоју операционих истраживања, Старовић је научном саветнику Татјани Давидовић из Математичког института САНУ, уручио Повељу за допринос развоју операционих истраживања, промоцији и имплементацији хеуристичких оптимизационих метода.

Од 1974. године, симпозијум о операционим истраживањима SYM-OP-IS повезује истраживаче, представнике привреде и стручњаке из области операционих истраживања и реч је о међународној конференцији са једном од најдужих традиција, како у нашој земљи тако и у региону.

Током протеклих пет деценија, симпозијум је окупљао чланове домаће и међународне академске и научне заједнице са циљем подстицања изучавања сложених проблема из области операционих истраживања.

Ове године симпозијум је окупио ауторе из Србије, БиХ, Велике Британије, САД, Русије, Алжира, Јапана, Нигерије, Малте и Украјине.

Поводом јубилеја, осим стандардних секција SYM-OP-IS-а, ове године ће бити уврштена и историјска секција “Историја операционих истраживања“.

Зборник радова са овогодишњег симпозијума обухвата укупно 157 радова од 375 аутора, који су тематски сврстани у 27 секција.

Организатор овогодишњег јубиларног скупа је Министарство одбране и Војска Србије у сарадњи са бројним високошколским, научноистраживачким и другим институцијама и удружењима, додаје се у саопштењу.

Dačić u Njujorku imao niz sastanaka i prisustvovao Samitu o održivom razvoju

Преузмите андроид апликацију.