Почетна > Србија
Србија

Старовић: Ердоган ускоро у посети Србији

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић изјавио је данас да се интензивно договара датум посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, истичући да ће та „веома скора посета“ бити итекако значајна.
Фото: PrtSc/Instagram/starovicn

„Не могу сада да откријем који су датуми у питању, ради се наравно о наредних неколико седмица и уколико ти планови буду реализовани, а сва је прилика да хоће, Реџеп Тајип Ердоган би могао бити први шеф стране државе који ће посетити Београд у другом председничком мандату председника Вучића“, рекао је Старовић за РТС.

Истакао је да су интереси у односима две државе неспорни, али да је ту важан и посебан однос поверења двојице председника.

„Очекују нас разговори о бројним темама из области билатералне економске сарадње, коначно закључивање споразума којим ће бити омогућено путовање наших држављана са личним картама у Турску“, рекао је Старовић.

Навео је да се очекује око 300.000 српских туриста у Турској овог лета, а да се са друге стране број турских туриста у Србији сваке године повећава.

„Посета Ердогана ће свакако бити добра прилика да се поразговара и о глобалним политичким и безбедносним темама имајући у виду да је Турска веома ангажована у процесу тражења мировног решења између Русије и Украјине, а да су управо на том месту наше позиције итекако сагласне, јер се и ми залажемо за постизање мировног решења“, наглашава Старовић.

На питање када би могао да буде потписан споразум о уласку српских држављана у Турску само са личним картама, Старовић је рекао да су договори у завршним фазама и да ће у неколико наредних седмица, пре почетка туристичке сезоне у пуном смислу тај режим бити успостављен.

Коментаришући посету шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа Београду, Старовић истиче да је реч о веома значајној посети, те да је од веома велике важности да одржавамо континуиран и садржајан дијалог са Турском.

Нагласио је да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда, те додао да Турска сада жели да пројектује пре свега своје економско присуство на Балкану.

„Обим наше трговинске размене је већ достигао близу две милијарде долара годишње што је износ који је изузетно респектабилан, али су амбиције далеко веће од тога. Могли смо чути о Чавушоглуа јуче да је план који је зацртао турски председник Ердоган да се у неком средњем року та трговинска размена повећа до чак пет милијарди долара“, каже Старовић.

Нагласио је и да су веома значајна турска улагања у Србији, посебно у она најмање развијена подручја.

„Све то скупа доприноси томе да је Турска све више заинтересована за пуну стабилизацију и економски напредак Балкана и у томе ми видимо заједнички интерес и налазимо заједнички језик“, рекао је Старовић.

Турски министар је у Београду са званичницима разговарао и о отварању још једног конзуларног одељења и то у Нишу, а Старовић каже да постоји реална потреба за тим, посебно у летњим месецима.

Premijerka Brnabić danas na Prespa forumu u Ohridu

Преузмите андроид апликацију.