Почетна > Србија
Србија

Старовић: Безбедносна ситуација суочена са озбиљним изазовима

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је данас да је тренутна безбедносна ситуација суочена са озбиљним изазовима. Будући да се Срби на северу Косова и Метохије с разлогом осећају угрожени.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Стање повишене борбене готовости јесте једна врста мере предострожности која се управо и заводи због стања на КиМ. Оно не представља претњу никоме, али сасвим сигурно да улива један степен сигурности“, рекао је Старовић.

Додао је да су оружане снаге Србије задужене да обезбеде сигурност Срба на КиМ.

„У Приштини се понавља један образац којим сведочимо већ две године. Када год дође до неког малог напретка у преговарачком процесу Аљбин Курти отвара нове кризе и поставља нове тачке ескалације“, рекао је Старовић.

Додао је да се Србија у последњих недељу дана суочила са једном озбиљном кризом која је изазвана једностраним потезима администрације у Приштини.

„Говоримо о насилном покушају упада у општинске зграде, наметању тзв. градоначелника, који више подсећају на окупационе гаулајтере. И сада у ситуацији када видимо да постоји одређена иницијатива међународне заједнице и

(Жосепа) Бореља како би дошло до деескалације, Аљбин Кути отвара нови простор за ескалацију кроз фактичку најаву хапшења и привођења људи“, навео је Старовић.

Истакао је да је без обзира на све напоре и Србије и међународне заједнице да се постигне деескалација, докле год постоји чврста воља и намера да се ситуација дестабилизује суштинска стабилизација неће бити постигнута.

Vučević: Nastavlja se modernizacija Vojske Srbije

 

Преузмите андроид апликацију.