Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Становници Лимана 2 за нови мост, струка рекла да

Друштвене мреже су данас незаобилазни део наших живота, међутим, колико год их критикујемо, оне некада на прави начин послуже сврси. Данас је, управо симбиоза друштвених мрежа и другарства из кварта довела до спонтаног изражавања става о изградњи четвртог моста у Новом Саду, који ће спојити Лиман са сремском страном града.
Фото: Градске инфо

Лиманци су своје мишљење изразили симболично, управо на мосту Слободе, али су овом приликом издали и саопштење “комшијског“ става о тренутно најактуелнијем новосадском питању.

Њихово саопштење преносимо у потпуности:

Као неко ко је знање из области екологије и заштите животне средине стекао на Факултету техничких наука, при том одрастао и детињство провео на Лиману, свако слободно и лепо време користио за одмор у природи у викендици са сремске стране, знам колико је нови, четврти мост нешто што је Новосађанима преко потребно.

Ако погледамо са аспекта струке, јасно је да је позитиван утицај на квалитет ваздуха бенефит који доноси нови мост. Њиме се смањује притисак на мост Слободе, а самим тим и концентрациони нивои загађујућих честица, односно емисије издувних гасова аутомобила који свакодневно чекају у непрегледним колонама како би прешли са десне на леву обалу Дунава и обрнуто.

Посебно треба истаћи да је струка та која је још пре 70 године уцртавала тај исти мост у све градске планове до сада, па је тако и нови мост део недавно усвојеног Генералног урбанистичког плана нашег града.
Фото: Градске инфо

Треба узети у обзир и студију Урбанизма која предвиђа да уколико се не би одлучили на изградњу новог моста, да би нам било потребно око 700 хектара нових зелених површина како би се емисије издувних гасова у овом делу града свеле на нулу.

Такође, Саша Орловић, професор са Пољопривредног факултета и стручњак у области низијског шумарства, посебно истиче да нови мост неће имати негативан утицај на нестајање  биљних и животињских врста на тој траси.

Смешно је да данас имамо оне који говоре да ће изградња новог моста угрозити птице, а димне бомбе и топовски удари које они бацају приликом организовања протеста не угрожавају те исте птице.
Фото: Градске инфо

Треба посебно истаћи да су они који су данас против изградње новог четвртог моста исти они који су пре неколико година говорили о ,,бетонирању“ Лиманског парка, који данас има више зеленила него икада пре. Да су то исти они који су говорили да ће Променада потонути и поплавити део Лимана.

Изградња новог четвртог моста за Новосађане данас није више само сан, већ пројекат који постаје стварност и зато смо и истакли поруку да ,,Лиман 2 жели нове мостове“.

Са задовољством могу да констатујем да се наш Нови Сад развија и са правом заслужује да буде сврстан у ред модерних средњоевропских градова.

Инжењер заштите животне средине, поносни Лиманац, Никола Мановић 

Kako napreduju radovi na zgradi kakvu Novi Sad do sad nije imao? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.