Почетна > Србија
Србија

Станојевић: 450 српских породица жели да се врати у Ђаковицу

Председник Удружења расељених Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић, изјавио је да већ 20 година Срби организовано подносе захтев ОЕБС-у и УНМИК-у за повратак 450 породица у тај град, али да нема одговора.
Фото: Танјуг/Н. Рујевић, илустрација

Станојевић је за Косово онлајн рекао да им је понуђено да се врате у Ђаковицу, у шаторе на шест месеци и да то буде крај и почетак, а да су они захтевали да се врате у своје куће.

Он је указао да повратници на Косово и Метихију све теже одолевају свакодневним притисцима, а да је последњи пример недавни повратак Драгице Гашић у Ђаковицу.

„Драгица Гашић, изузетно храбра и поштена жена коју сада, на жалост, покушавају, на неки начин, да етикетирају, сањала је да се врати у свој стан“, рекао је Станојевић.

Он је навео да је од 150 станова који су били предмет судског процеса само њој враћен стан и указао да је подршка Драгици Гашић важна јер би отворила пут другим српским породицама које желе да се врате на своја огњишта.

„Њој треба дати подршку да опстане и на тај начин омогући да и се и остали Срби врате у свој град. Сломити Драгицу Гашић значи затворити врата за сва времена“, рекао је Станојевић.

Он је нагалсио да мултиетничка Ђаковица и мултиетничко КиМ треба да живи и указао да без Срба и без мулитетничког састава у свим градовима и по свим селима нема будућности.

Драгицу Гашић, која се вратила у стан у Ђаковици, суседи Албанци желе да протерају из тог града, а 11 ђаковачких невладиних организација поднело је петицију у којој траже да се он

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.