Почетна > Свет
Свет

Штајех позвао Конгрес да призна палестинску државу

Палестински премијер Мухамед Штајех позвао је амерички Конгрес да призна палестинску државу и да САД поновно отворе конзулат у Јерусалиму, јавља Анадолија.
Фото: WikimediaComonns/Jackson Lanier

У саопштењу из Канцеларије за медије наведено је да се Штајех у Рамали састао с америчким парламентарном делегацијом, на челу са сенатором Беном Кардином.

Позивајући на састанку Конгрес да призна палестинску државу, он је затражио и да се промене закони и прописи који циљају на палестинску власт и повезују Палестинску ослободилачку организацију (ПЛО) с тероризмом.

„Како можемо да наставимо да говоримо о решењу две државе када је на палестинској земљи 720.000 досељеника, док су програми насељавања у току, а 62 одсто палестинске земље је под директном израелском контролом“, рекао је Штајех.

Он је, такође, навео и да би америчка администрација требало да испуни обећања која је дала током предизборне кампање, посебно „поновно отварање америчког конзулата у Ал-Кудсу (Јерусалиму) и очување статуса кво у Ал-Кудсу“.

Бивши амерички председник Доналд Трамп затворио је генерални конзулат 4. марта 2019. године.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је током састанка с палестинским председником Махмудом Абасом у Рамали, у мају ове године, да ће конзулат који брине о односима Вашингтона с Палестинском територијом, бити опет отворен.

Blinken i Beni Ganc o izraelskom naseljavanju Zapadne obale

 

Преузмите андроид апликацију.