Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта значи бити паметан? Које су одлике паметних људи?

Често можете чути да је неко „паметан“, али то може имати више везе са социјалном и емоционалном интелигенцијом него интелектуалним капацитетом.
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

Па шта би значило бити паметан?

То су навике људи који користе здрав разум и знају добро да процене ситуацију.

Траже мудрост код других људи

Паметна особа ће увек упијати мудрост људи око себе и признати да не знају све и држати се савета, ако си најпаметнија особа у просторији, онда си у погрешној соби. Они траже везе и познанства од којих могу да уче и увек ће ценити ментора који има више искуства у некој области. Паметни људи су отворени за нове идеје, а не беже од знања млађих генерација, којима је технологија још увек „у малом прсту”.

Паметни људи су радознали

Алберт Ајнштајн је давно рекао да нема посебних талената, већ да је просто радознао. Људи са овом особином ће много чешће имати своје идеје, а њихов начин размишљања води ка бољем знању и савладаваће вештину савладавања великих препрека једноставним решењима.

Знају да слушају

Активно слушање је вештина која се најмање практикује, али једна од најважнијих. Пошто користимо око 80 посто времена у дану за комуникацију, остатак проводимо и слушајући. Иако ће многи претпоставити да знају да слушају, студије показују да већина нас то ради веома лоше, на пример: када разговарамо са колегом 10 минута, обраћамо пажњу само 5 минута. Дакле, нисмо много чули и запамтили, али паметни људи то боље раде, уче како да активно слушају како би сами користили информације, како би створили поверење.

Вежбе које вам могу помоћи да смањите упале у организму

Преузмите андроид апликацију.