Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Шта вас данас очекује у Новом Саду? (Среда, 26.10.2022.)

Данас иако смо у Новом Саду, дан је сунчан и топао као да смо на Куби рецимо. Добро, можда није баш толико топло, али 22 степена колико ће додирнути жива у термометру дефинитивно нас сећају на лето, коктеле и мајице кратких рукава. Ако не због временских прилика онда због дешавања у Новом Саду ове среде можете да осетите дух Кубе.
Фото: Градске инфо

Ако сте љубитељи салсе, латино музике, културе и цигара са Кубе онда је данас ваш дан.

Музичке радионице Престо са поносом вам представљају предавање о кубанској музици, плесу, и култури. Предавање ће држати Алиоша Барбон Санчез, пијанисткиња из Хаване, која ће причати искуства из прве руке, и показати основе кубанске музике. Предавање ће бити одржано на енглеском језику, улаз је бесплатан уз добровољну донацију.

Предавање ће се одржати у Омладинском Креативном Центару у Браће Јовандић 7, са почетком од 19:00 часова.

Пријаве су обавезне, путем мејла  muz.radionicepresto@gmail.com

Представа „Каква ти је жена, такав ти је живот“ ће вас натерати да размислите добро о себи и о свету који вас окружује, јер ми смо генерације која не жели везу. Драган Маринковић Маца у Позоришту младих од 19:00 часова ће нам објаснити да ли је заиста тако, да ли је истина да каква ти је жена, такав ти је живот.

Фото: Градске инфо

У Српском народном позоришту можете послушати Дафер Јусефа (Тунис / Аустрија) је мајстор инструмента уд (оуд), певач и композитор.
Критичари широм света називају га најинвентивнијим уметником савремене музике, оне која спаја исток и запад. Поред божанског гласа, невероватне снаге, опијајуће боје и огромног распона, овај уметник је свој инструмент ослободио његове искључиво традиционалне улоге и форме, и креативно га суочио с различитим музичким жанровима – од електронске музике до џеза. Наступ почиње у 20:00 часова на сцени Joвaн Ђoрђeвић.

У 19:00 часова у Дигиталном омладинском центру (Војводе Путника 1) можета присуствовати промоцији књиге „Ниоткуда с љубављу“ Ђорђа Матића. Учествују Мухарем Баздуљ, Милош Зубац и Ђорђе Матић.

Ђорђе Матић, песник, приповедач, есејиста и критичар, рођен је 1970. у Загребу, где је и одрастао. Од 1991. живео је најпре у Италији, а затим у Холандији, где је у Амстердаму студирао енглеску и италијанску књижевност.
Знамо већ да је Ђорђе сјајан песник, као и чудесан тумач једнако поезије и прозе. Из праксе га, дакле, знамо и као поету и као мајстора есеја. Из своје поезије у своју прозу, Матић доноси „лирски аспект“, али доноси такође и лекције које је научио читајући као песник велике прозаисте.
Фото: Градске инфо

Сви они који воле домаћу моду, интернационалну моду, ципеле, хаљине, шешире… од данас и наредна четири дана ће уживати. Данас почиње јесење и јубиларно издање манифестације „Serbia Fashion Week” и то ревијом дизајнерке Јелене Малешевић која ће на церемонији отварања публици премијерно представити своју нову колекцију од 19:00 часова у Галерији Матице српске, Трг галерија 1.

Културни центар Војводине „Милош Црњански” организује концерт ансамбла Универсо у холу институције, у 20 часова. Ово ће бити четврти наступ из овогодишњег циклуса концерата камерне музике, односно њиме се наставља промоција савременог музичког стваралаштва.

Ансамбл „Универсо” чине 4 даме:

Ксенија Мијатовић Кором – пиколо флаута, флаута, алт флаута;
Сандра Катић – пиколо флаута, флаута;
Марија Васић – пиколо флаута, флаута;
Дина Шуклар-Wiesike – клавир.

Улаз је слободан.

Фото: Градске инфо

Добро је да знате да је данас улаз на све изложбе Музеја Војводине слободан, а на сваки парни сат – у 10, 12, 14, 16 и 18 часова, биће организоване вођене туре кроз сталну поставку.

Овом приликом ће публика имати прилику да види чувене позлаћене римске шлемове изложене у новом амбијенту.

Поједине улице ће остати без струје. ОВДЕ погледајте које.

Уживајте!

Da li je rast stanovništva u Novom Sadu vezan za povratnike iz inostranstva?

Преузмите андроид апликацију.