Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта треба да једете после прележаног коронавируса?

Коронавирус изазива системску болест Ковид-19 и, у зависности од тога који органски систем је захваћен, неопходна је одређена нутритивна подршка, како у лечењу тако и у опоравку.
Фото: Unsplash/Fusion Medical animation
Кључна улога

Највише је угрожен респираторни систем те, осим медицинског лечења, треба укључити и нутритивно, у циљу бољег и лакшег опоравка, казала је нутриционисткиња Инга Марковић.

– Исхрана игра кључну улогу у превенцији и лечењу свих респираторних поремећаја. Наравно, одговарајућа исхрана мора бити индивидуализована и базирана првенствено на биохемијској структури индивидуе. Међутим, постоје и нека уопшена правила која могу да ублаже и олакшају стања при респираторним проблемима – говори Марковић.

Фото: Unsplasf/Louis Hansel

Акцент постковид исхране, додаје она, треба бити на сложеним угљеним хидратима, с доста биљних влакана из интегралних житарица, грашка, воћа и поврћа. Појачан унос омега-3 масних киселина из рибе, као што су туна и лосос, неопходан је.

– Пратећи је и обавезан повећан унос хлорофила кроз унос блитве, спанаћа, руколе, кеља, першуна, младе зелене пшенице. Цеђена шаргарепа, у комбинацији с мало першуна или целера, идеалан је напитак који треба свакодневно уврстити у нутритивни план прехране. Цеђени природни сокови од наранџе и лимуна су, такође, неизоставан део – саветује Марковић.

Фото: Unsplash/Alexander Mils
Вежба дисања

Она истиче како поврће и воће треба да буде кратко барено, али може и сирово да се једе.

Фото: Unsplash/Joanna Kosinska

Од зачина користити бели лук, ђумбир, ким, бели бибер.

– Пацијентима се препоручује и кашичица хладноцеђеног маслиновог уља ујутро на празан стомак. То помаже избацивању токсина из плућа, јетре и црева. И, наравно, код респираторних сметњи вежбе дисања су обавезне, као и боравак на чистом ваздуху без теже физичке активности – напомиње Марковић.

Фото: Pexels/Monstera
Искључити конзервирану храну

Пчелињи полен и мед, у комбинацији с природним витамином Ц из воћа и поврћа, каже Инга Марковић, такође, треба да се свакодневно конзумира.

– Поједини конзерванси и конзервирана храна могу појачати симптоме респираторних поремећаја, па је најбоље да се искључе на период од три месеца, за који се сматра да је неопходан за потпуни опоравак. Код особа које имају и хипертензију со и индустријски зачини се потпуно искључују на исти период – додаје Марковић.

 

Radojičić: Nastaviti edukaciju mladih o značaju vakcinacije

Преузмите андроид апликацију.