Почетна > Србија
Србија

Шта се тачно дешава са здрављем детета чији родитељи пуше?

Чак и ако сами нисте пушач, честа изложеност дуванском диму може бити узрок болести и смрти.
Фото: Pixabay/Mohamed Hassan

Пасивно пушење годишње убије 3.000 људи који оболе од рака плућа иако никад нису запалили цигарету и десетине хиљада њих због болести срца, само у САД где је и рађено ово истраживање.

Код нас, још увек, не постоји довољна свест о томе колико велику штету чинимо деци излажући их дуванском диму – током трудноће али и кад се роде.

Многе мајке ће рећи да су целу трудноћу пушиле и да им се дете родило здраво и добило оцену 10. Добро је што је тако, али две ствари не смемо заборавити.

Прва је та да ће врло тешко било која мајка која је добила дете са здравственим проблемом зато што је у трудноћи пушила то јавно и рећи.

Друга је још важнија – то што се дете родило потпуно здраво и расте окружено дуванским димом, не значи да га последице тога неће сачекати када мало одрасте.

Милиони деце су пасивни пушачи. Сваког дана. У својим домовима, у ресторанима, кафићима, кад оду у госте. Једно истраживање показало је, каже пулмолог др Драгана Јовановић, да, ако неко пред вама попуши десет цигарета, то је као да сте ви попушили четири.

Када су у питању деца, ситуација је још гора јер они дишу брже, па удахну већу количину дуванског дима, а с њим и свих штетних материја. Њихова плућа се још развијају, па је изложеност дуванском диму директно угрожавање здравог развоја.

Укратко, пушачи, штете својој деци. Чак и ако не пушите у кући. Студије су јасно показале да последице пасивног пушења постоје и код деце чији родитељи су пушачи, све и да они у кући не пуше. То значи да је једини начин да не угрозите здравље своје деце својим лошим навикама – да оставите дуван. Не да не пушите док су деца ту. Не чак ни да пушите на тераси.

Усамљеност убрзава старење више од цигарета и физичке неактивности

Преузмите андроид апликацију.