Свакодневна исхрана базирана на балансу и умереном уносу свих намирница је идеалан пут ка здравом животу, али понекад се деси да одређене намирнице конзумирамо више него што би требало.
Тако је када је реч о месу и месним прерађевинама, па се поставља питање шта се тада дешава у нашем организму.
Прекомеран унос меса може вам изазвати умор. Месо обилује протеинима који нам дају енергију и након конзумације би требало да имате енергију, али проблем је у томе што процесуирано месо, према многим студијама, утиче на психички умор и нема исте нутритивне вредности.
Претерана конзумација меса може довести до честих прехлада. Месо не садржи витамине, поготово витамин Ц, најважнији за наш имунитет, а конзумирање превише меса, аутоматски значи да конзумирате мање поврћа и воћа, које је најважније за одржавање здравља.
Лоше за срце
Можете развити и озбиљне проблеме са пробавом. Ако вам се прехрана састоји претежито од меса, то значи да не уносите влакна која се налазе у воћу, поврћу и житарицама, те тако можете узроковати затвор или болно пражњење црева.
Претераним конзумирањем меса можете наштетити и свом срцу. Влакна која нећете добити уносом меса омогућују телу да апсорбује холестерол и штити вам срце.
Ако једете месо или још горе прерађено месо и избегавате остале здраве намирнице, срце би вам могло бити озбиљно угрожено. Те су врсте меса накрцане засићеним масноћама и стварају лош холестерол.
Можете добити и бубрежне каменце јер појачаним конзумирањем црвеног и белог меса уносите и већу количину азота, који у организму ствара калцијум који се затим покушава избацити кроз бубреге и тада се могу јавити болни каменци, који ће кад-тад захтевати хоспитализацију.
Evo kako će krompir zadržati dobar ukus i teksturu i kada ga zamrznete
Преузмите андроид апликацију.