Јаја су дуго била предмет дебате када је реч о њиховој здравственој исправности.
Током година, на јаја се гледало као на све, од оличења савршене целе хране до страшног предзнака срчаних болести. И иако се чини да наука сада потврђује да су јаја здрава, још увек постоји нешто као што је једење превише јаја.
Наиме, иако јаја имају многе здравствене предности, постоје различити фактори који могу одредити колико је јаја превише за сваког појединца.
Ризик од холестерола
Дебате о томе да ли јаја повећавају ниво холестерола у крви воде се већ дуже време. Некада се веровало да холестерол из жуманца директно утиче на повећање холестерола у крви, али данас се верује да на то више утичу други фактори у исхрани, као и генетске предиспозиције. Већина холестерола у крви се производи у јетри и не долази искључиво из хране.
Ризик од дебљања
Једење јаја може постати проблематично ако се често једу са висококалоричном пратећом храном као што су масне кобасице, палачинке или кафа са кајмаком. Овакав начин исхране може довести до повећања телесне тежине, посебно ако постане свакодневна навика. Конзумирање превише калорија, чак и ако потичу из здравих извора као што су јаја, може повећати ризик од повећања телесне тежине.
Повећање ризика од дијабетеса
Конзумирање великих количина јаја може бити повезано са већим ризиком од развоја дијабетеса типа 2.
Људи који једу више од седам јаја недељно могу имати већи ризик од развоја ове болести у поређењу са онима који конзумирају мању количину јаја.
С друге стране, јаја могу побољшати контролу шећера у крви и осетљивост на инсулин код особа са предијабетесом и дијабетесом типа 2, због чега се препоручују као добар извор протеина у исхрани.
У закључку, јаја могу бити веома здрава и корисна храна, али је важно пратити сопствено здравствено стање и консултовати лекара у случају специфичних проблема као што су болести срца или дијабетес. Као и код свега у исхрани, умереност је кључна.
Evo zašto je kikiriki najzdravija i najpopularnija grickalica
Преузмите андроид апликацију.