Иако сладолед садржи неке важне хранљиве материје као што су калцијум, витамини Д и А, они нису у довољним количинама да би добро утицали на здравље.
Оно што свакако има је много масти и шећера, тако да се не треба ослањати на сладолед да бисте добили дневну дозу ових кључних хранљивих материја.
Свакодневна конзумација сладоледа може утицати на тело и здравље на много начина, а неки од фактора могу бити штетнији од других.
Може изазвати осетљивост зуба
Зуби могу бити осетљиви на хладну, топлу и киселу храну и пиће, а то се дешава када се зубна глеђ, љуска која покрива зубе, скупи и нервни завршеци зуба буду изложени. Ако сумњате да би осетљивост зуба могла бити ваш проблем, свакодневно једење сладоледа ће то потврдити. Обавезно посетите свог стоматолога, а ако у међувремену наставите да једете сладолед, немојте га гристи, већ лижите.
У неким околностима може помоћи у изградњи мишића
Тренер и нутрициониста славних личности, Џеј Кардијело, верује да шећери у сладоледу помажу у изградњи мишића и спречавају разградњу протеина повећањем нивоа инсулина у телу. Додаје да сладолед може да буде користан и до два сата после тренинга. Међутим, доктор Кристи Функ сматра да, иако има истине у томе да је сладолед после тренинга добар за опоравак, ипак не треба претеривати. Важно је колико сте вежбали, а доктор Тревис Сторк верује да конзумирање сладоледа после тренинга није идеалан избор.
Може пореметити сан
Кључна студија објављена у Journal of Sleep Medicine открила је да је једење хране са мало влакана и богато засићеним мастима повезано са бољим сном. Конзумирање више шећера, посебно ноћу, смањује количину дубоког сна који регенерише. Стручњак за спавање Крис Винтер верује да сладолед после вечере или једење пуно масне хране пре спавања није решење за проблеме са спавањем већине људи. Др Зима саветује да је пре спавања боље појести банану која је богата магнезијумом, и самим тим побољшава сан.
Може негативно да утиче на расположење и здравље мозга
Докторка Ева Селхуб додаје да је храна са високим садржајем масти и шећера, попут сладоледа, штетна за мозак. Бројне студије су откриле корелацију између исхране богате рафинисаним шећерима и оштећене функције мозга, па чак и погоршања симптома поремећаја расположења као што је депресија.
Вероватно ћете се угојити
Иако је сладолед многима омиљена посластица, његова свакодневна конзумација може да изазове гојазност, дијабетес и негативно утиче на здравље срца.
Изложеност већем ризику од хроничних болести
Ако се угојите од свакодневног једења сладоледа, такође ћете повећати ризик од развоја свих хроничних здравствених проблема који прате то, укључујући дијабетес типа 2, болести срца и рак.
Конзумирање великих количина сладоледа може бити штетно за срце
Свакодневно једење висококалоричне, масне и тешке хране попут сладоледа свакако није добра идеја. Једно истраживање пацијената са срчаним ударом показало је да је већа вероватноћа да ће људи имати срчани удар или друге озбиљне коронарне проблеме након што су јели необично тежак оброк. Храна са високим садржајем масти и шећера изазива нагло повећање инсулина и триглицерида у крви, повећава крвни притисак и рад срца, изазива зачепљење крвних судова, што може изазвати срчани удар.
Преузмите андроид апликацију.