Бадеми су права ризница хранљивих материја. Богате су витаминима и минералима, а у мањим количинама и здравим мастима. Пре свега, веома су укусни.
Али пре него што се препустите њиховим чарима, важно је да их оставите натопљене у води преко ноћи.
Постоји неколико разлога зашто је добро намакање бадема у води преко ноћи – од укуса до повећања њихове нутритивне вредности.
Натопљени бадеми су много укуснији од сувих, што ћете приметити ако их пробате након што буду у води само 20 минута.
Главни разлог лежи у чињеници да се овом праксом смањује количина полифенола и киселина у љусци бадема, што може смањити апсорпцију неких хранљивих материја.
Посебно осетљиве особе могу чак имати и цревне проблеме због уноса великих количина полифенола, који се, између осталог, налазе и у чају.
Од влажних бадема тело ће боље апсорбовати све хранљиве материје, а биће и сварљивији него иначе. Поред тога, када се намоче, бадеми почињу да клијају, што значајно повећава њихову количину хранљивих материја.
Како припремити бадеме?
Бадеме можете држати у води 20 минута или неколико сати, али је најбоље 24 сата. Отприлике 250 грама бадема ставите у стаклену теглу са поклопцем и прелијте топлом водом. После 12 сати промените воду и оставите у тегли још 12 сати. Такође можете чувати теглу у фрижидеру. Такође је препоручљиво додати једну до две кашичице соли након промене воде.
Преузмите андроид апликацију.