Током летњег периода и високих температура, лагана и освежавајућа храна је наш први избор. Тада једемо више воћа и сезонског воћа и поврћа и осећамо се боље, енергичније и здравије.
Сви знамо да је воће важан део исхране. Одличан је извор витамина, минерала, антиоксиданата и влакана, који су са нутритивне тачке гледишта неопходни за нормално функционисање организма и могу помоћи у смањењу ризика од рака, срчаних обољења и дијабетеса.
Међутим, постоји дебата о томе када и како треба да конзумирамо воће да бисмо добили највише користи. Водичи о здравој исхрани обилују саветима да воће треба јести само на празан стомак како бисмо добили што више хранљивих материја и покренули наш систем за варење.
Такође, једење воћа после оброка изазива ферментацију, а воће после оброка је изузетно тешко сварљиво. Када треба да једемо воће?
Међутим, истраживања су показала да то није тачно. Систем за варење је дизајниран да апсорбује што више хранљивих материја из хране и увек је спреман за рад.
Доба дана не може утицати на исхрану одређене намирнице. Међутим, требало би да обратимо више пажње на то како се хранимо.
Ако храну поједемо пребрзо, наш организам ће имати проблема са варењем појелог, без обзира да ли је у питању кајсија или комад пице.
Америчко удружење за срце напомиње да воће треба јести четири пута дневно у малим количинама. Иако не постоји утврђен распоред када треба да једемо воће, требало би да једемо четири порције дневно.
Добра вест је да ово укључује воћне десерте које обожавамо током летњих месеци, према Америчком удружењу за срце.
„Једи дугу“ За оне који желе да смршају, најбоље би било да конзумирају воће пре сваког оброка. Влакна која се налазе у воћу делују као посебна врста угљених хидрата из којих не упијамо калорије, већ нас одржавају ситима. Другим речима, воће ће нас заситити, па ћемо јести мање нездраве хране. Малина, купина, маракуја и шипак најбоље ће вам помоћи да смршате, кажу нутриционисти.
Вероватно сте бар једном видели израз „поједи дугу” на друштвеним мрежама.
Овај Инстаграм савет хвале многи стручњаци јер су хранљива једињења која воћу дају боју заправо антиоксиданси, а познато је да се боре против слободних радикала и смањују упале у телу.
Ако осећате да ваше тело тешко разграђује воће, најбоље би било да га прокувате како бисте ‘омекшали’ влакна у њему и како би вам варење боље функционисало.
Сезонско летње воће, попут лубенице, најбоља је опција за хидратацију и истовремено снабдевање организма витаминима и минералима.
Занимљиво је да једна шоља лубенице садржи једну и по шољу воде. Једите лубеницу током летњих месеци јер су предности свакодневног уноса течности бескрајне.
Skoro svakog dana jedete sladoled? Ne samo da goji i šteti zubima, ima mnogo više posledica
Преузмите андроид апликацију.