Протеински шејкови су практичан начин да унесемо додатне протеине у исхрану.

За неке особе протеински шејк може да буде битан додатак. Међутим, ови напици такође могу садржати висок ниво шећера и штетних хемикалија и зато нису добри за свакога
Када су протеински шејкови за нас добри
Протеински шејкови начин су да у своју исхрану унесемо више протеина. Они су углавном непотребни ако имамо добро избалансирану исхрану пуну целовитих намирница. Међутим, протеински шејкови за неке особе могу бити од суштинског значаја за унос више протеина и калорија.
Протеински шејкови могу бити посебно корисни ако:
-имамо потешкоћа са жвакањем због проблема са вилицом или зубима
-имамо потешкоћа са гутањем чврсте хране
-пратимо вегетаријанску или веганску исхрану
-имамо недостатак протеина
-немамо довољно времена да седнемо и поједемо чврст оброк
Када су протеински шејкови за нас лоши
Протеински прашкови сматрају се дијететским суплементима. Међутим, уобичајено је да многи протеински прахови садрже високе нивое тешких метала, бисфенола А (БПА, хемикалија која се користи за производњу пластике), пестицида и других штетних хемикалија.
Чак и без штетних хемикалија, протеински прашкови често садрже велике количине шећера како би побољшали њихов укус. Особе са дијабетесом, које покушавају да контролишу ниво глукозе у крви, треба да буду опрезне када конзумирају протеинске шејкове и да увек проверавају количину шећера у свакој порцији.
Многи протеински прахови праве се од протеина сурутке, који је изолован из млека. Особе са алергијама или осетљивошћу на млечне производе не би требало да користе протеинске прахове на бази сурутке. Други протеински прашкови могу се добити из биљних извора, укључујуц́и соју, грашак и конопљу, али квалитет протеина у овим прерађеним протеинским праховима обично је лошији.
Нутритивни профил протеинског шејка
Нутритивни профил протеинског праха који се користи за прављење протеинских шејкова разликује се од једног до другог бренда. Већина суплемената од протеинског праха садржи између 10 и 30 грама протеина по порцији. Компоненте масти и угљених хидрата варирају у зависности од извора протеина.
Академија за исхрану и дијететику препоручује конзумирање 0,8 грама протеина по килограму телесне тежине. Активнијим појединцима (нпр. професионалним спортистима) или онима који се опорављају од тешке болести потребне су веће количине протеина за изградњу, опоравак и одржавање мишићне масе. За њих се препоручује 1,2 до 1,7 г по килограму.
Без обзира на то да ли је неко спортиста или не, ниво протеина код већине појединаца обично може да се задовољи само исхраном, без потребе за додатним суплементацијама протеинима. Али за оне са ограничењима у исхрани или са физичким или нутритивним рестрикцијама, суплементи у облику протеинских шејкова могу помоћи да се испуни дневни препоручени унос протеина.
Да ли протеинске шејкове треба пити сваки дан
Свакодневно пијење протеинског шејка зависиће од наше толеранције. Ако немамо проблема са варењем или осетљивост на храну, можда ћемо протеински шејк моћи да пијемо сваки дан. С обзиром на то да дугорочни нежељени ефекти пијења протеинских шејкова нису познати, вероватно да је најбоље избегавати свакодневну употребу, ако је то могуће.
Ко жели да попије протеински шејк током вежбања, препоручује се да то уради у року од 30 минута до неколико сати након вежбања ради опоравка мишића, обнављања енергије и избегавања стомачних тегоба током физичке активности.
Алтернатива протеинским шејковима
Ако желите алтернативу протеинским шејковима са сличним предностима, пробајте изворе животињских протеина, као што су месо, живина, риба, јаја и млечни производи. Ови извори имају највеће количине протеина и све есенцијалне аминокиселине које су потребне нашем организму. Они се, дакле, сматрају „потпуним” протеинима.
Да би се повећао унос протеина, треба додати један извор протеина по оброку или укључити више биљне хране, као што су орашасти плодови, семенке и махунарке.
Особе које желе да користите протеинске шејкове као замену за оброк или да смршају уносећи мање хране, требало би да праве здраве смутије са свежим воћем и крављим или биљним млеком. Поред млека, додавање путера од орашастих плодова или јогурта може помоћи да се повећа садржај протеина у смутију. Смутији су практичан начин да се унесе много хранљивих материја у један оброк и генерално су лаки за конзумирање и варење јер су у течном облику.
Kako da skuvate krompir a da zadrži oblik i ne postane kašast? Otkrivamo vam trik!
Преузмите андроид апликацију.