Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава у организму кад попијемо чашу хладног млека увече или током ноћи?

Представљамо вам 10 здравствених предности конзумирања хладног млека током ноћи, за које вероватно нисте знали.
Фото: Pexels/Engin Akyurt

Млеко и здравље увек иду једно са другим – то нам је свима познато још од раног детињства. Без млека је немогуће имати јаке кости и зубе, а као извор енергије ова животна намирница поправља и одржава ткива виталним.

Сада постоје различите врсте млека које одговарају нашим потребама, као што је млеко са ниским садржајем масти, обрано млеко, млеко са високим садржајем калцијума, млеко без лактозе и друге врсте. Осим тога, млеко може бити и из различитих извора, па тако осим крављег млека, за пиће служе и козје и сојино млеко.

Међутим, многи нису свесни колико је конзумирање млека важно за здравље, а посебно ако га пијете увече пред спавање или током ноћи. Прочитајте шта се дешава у телу када у то време попијемо чашу млека.

Помаже губитку тежине

Пијење млека се често повезује са повећањем тежине, али то није увек случај јер зависи од врсте млека која се конзумира. Хладно млеко помаже код мршављења тако што повећава чврстину костију, што аутоматски доводи до губитка килограма.

Смањује желудачну киселину

Хладно млеко је природни лек за киселост у желуцу, тако да конзумирање хладног млека током вечери може постепено да поништи нелагоду која може да поремети наш сан.

Задржава глад

Чаша хладног млека током ноћи с једне стране може да замени вечеру, а са друге можете га попити уз тај оброк. У оба случаја даће вам осећај ситости.

Хидрира читав организам

Захваљујући електролитима који се налазе у хладном млеку наше тело се одржава довољно хидрираним. Електролити из хладног млека долазе у виду калијума и натријума, тако да искористите све предности ових минерала .

Служи да привуче децу да га пију

Деца обично не воле млеко због његовог укуса, па је зато пијење млека изазов. Уместо тога, ароматизовано млеко је као створено за децу јер их привлачи да попију једну шољу овог напитка пре спавања. На овај начин деца ће искусити све здравствене благодати пијења хладног млека ноћу.

Обнавља енергију након вежбања

После интензивног вежбања телу је потребна моментална енергетска обнова, а хладно млеко може помаже у томе. Чаша хладног млека након вежбања такође спречава гојење, а садржи здраве шећере и протеине који обнављају мишићна ткива.

Погодује здрављу коже

Витамини и минерали из млека дају невероватне предности за нашу кожу и до те мере да могу истовремено да делују као средство за њену негу. Нису занемарљиве ни предности наношења сировог млека на кожу.

Убрзава сан

Хормон мелатонин који се налази у млеку регулише циклус спавања и буђења, а његов ниво повећава се одмах након заласка сунца сваког дана. Мелатонин такође даје сигнал мозгу да је време за спавање, па крене у производњу серотонина који производи опуштајући ефекат на цело тело.

Поседује триптофан

На основу претходне погодности, требало би истаћи да је триптофан кључна супстанца за производњу
серотонина који производи опуштајући и смирујући ефекат на организам. Триптофан је једна од есенцијалних аминокиселина и њен садржај у млеку важан је за бољи и бржи сан.

Подстиче снажне зубе, кости и раст мишића

Најбољи начин да имамо јаке зубе и кости, као и раст мишићне масе јесте да пијемо млеко. Снажни зуби и кости могу да се постигну уз помоћ калцијума из млека, док је раст мишића могућ услед богатства протеина у млеку.

Bosiljak kao idealan saveznik u borbi protiv stresa i hipertenzije

Преузмите андроид апликацију.