Када бирате између црвеног, жутог и белог лука, шта најчешће бирате? Иако вам се може учинити да нема велике разлике, црвени или како га популарно називају љубичасти лук, има неке посебне карактеристике.
Љубичасти лук је доступан током целе године и садржи висок удео флавоноида кверцетина и влакана. Али шта се тачно дешава са вашим телом када га конзумирате, добро и лоше, прочитајте у наставку.
Може изазвати горушицу
Ако сте икада појели пљескавицу или сендвич богат љубичастим луком и одмах осетили жгаравицу, то није ништа необично. Лук генерално може изазвати жгаравицу, а љубичасти лук предњачи. Ако иначе имате проблема са њом, било би боље да избегавате велике количине ове намирнице.
Има антиинфламаторна својства
Постоји много истраживања која су показала да лук има антиинфламаторна својства, а посебно је успешан у борби против бактерија попут ешерихије коли. Према неким истраживањима, помаже у борби против развоја чирева.
Може погоршати симптоме синдрома иритабилног црева
Синдром иритабилног црева и поремећај целокупног гастроинтестиналног система који изазива болове у стомаку, затвор или дијареју. Према једној студији, лук је само још једна намирница која може да погорша ове симптоме, као и бели лук и кафа.
Помаже у контроли шећера у крви
Редовна конзумација љубичастог лука помаже у регулисању шећера у крви, што је посебно важно за особе које пате од дијабетеса типа 2 и контролишу шећер кроз исхрану.
Преузмите андроид апликацију.