Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава са организмом када јутарњу кафу замените зеленим чајем?

Зелени чајеви, који настају третирањем листова свежег чаја на пари или благим загревањем, имају мање кофеина од црних чајева или кафе, али довољно да вам дају додатни подстрек.
Фото: Unsplash/Jia Ye

Они такође имају низ других здравствених предности. Ако тражите начин да се ујутро развеселите, али сте све незадовољнији кафом, прелазак са кафе на зелени чај може бити одлична опција.

Промене које се могу десити у организму након преласка на зелени чај, прочитајте у наставку текста.

1. Уносићете мање кофеина

Можда сте чули да чај садржи више кофеина него кафа, али то је само пола приче. У својој основи, листови чаја садрже више кофеина од зрна кафе. Међутим, када се оба скувају, количина кофеина у кафи премашује ону у чају.

Студија из 2018. открила је да зелени чај има озбиљна противупална својства; другим речима, способан је да смањи ниво запаљења

Фото: Pexels/Maria Tyutina

Ако пијете много кафе, можда ћете добити главобољу када покушате да смањите њен унос.
Прелазак са кафе на зелени чај можда неће изазвати све симптоме одвикавања од кофеина, јер зелени чај и даље садржи приближно 20 до 30 милиграма кофеина по шољици.

Ако пређете са веома јаких дуплих еспресо кафа на једну шољу зеленог чаја, можда ћете накратко осетити главобољу, раздражљивост, потешкоће у концентрацији и недостатак концентрације док се тело не прилагоди.

2. Могли бисте се ослободити анксиозности и потешкоћа са спавањем

Смањивање нивоа кофеина пијењем зеленог чаја може помоћи у смањењу анксиозности и побољшању сна, посебно ако сте осетљиви на кофеин.

Већи садржај кофеина у кафи може негативно утицати на људе који су осетљиви на кофеин. Они могу доживети анксиозност, несаницу и срчане ефекте попут повећаног броја откуцаја срца или повишеног крвног притиска.
Ако вам ово звучи познато, можда би било вредно смањити ниво кофеина преласком на зелени чај.

Промена би могла да помогне у смањењу анксиозности вашег тела и смањи симптоме прекомерне стимулације кофеина, док вам и даље даје довољно подстицаја за кофеин да бисте кренули ујутру.

3. Унећете више антиоксиданата

Зелени чај такође садржи различита једињења и састојке који могу помоћи нашем имунолошком систему, борити се против инфекција и смањити ризик од болести.

Још једна корист од чаја је велика количина антиоксиданата које садржи. Док их и кафа такође има доста, чај обично има већу концентрацију.

Фото: Unsplash/Tsaiga

Посебно зелени чај има разне антиоксиданте за које се показало да побољшавају здравље и има већи садржај антиоксиданата од кафе.

4. Можете смањити упалу

Упала, која је одговор имунолошког система на претње и стрес, кључни је фактор у очувању вашег здравља. Трајно запаљење ниског степена повезано је са срчаним обољењима, реуматоидним артритисом, астмом, дегенеративним болестима и разним врстама рака, према истраживању објављеном 2018.

Студија из 2018. открила је да зелени чај има озбиљна противупална својства; другим речима, способан је да смањи ниво запаљења, јер стимулише антиинфламаторне реакције тела и смирује имунолошки систем.

Cvekla, limun ili čaj umesto jutarnje kafe?

Преузмите андроид апликацију.