Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава када мува слети на храну?

Када досадна мува слети на вашу храну, вероватно је отерате и наставите да једете. Међутим, да ли је то добра одлука или би требало да будете више забринути због клица које је можда оставила у вашем оброку?
Фото: Pixabay/ROverhate

Постоји најмање 100 различитих патогена које кућне муве могу да носе, као што су бактерије, вируси и јаја паразита.

Једном када мува покупи клице, може ширити болест на неколико начина. Бактерије и вируси на контаминираној храни, измету и другим местима која привлаче клице лепе се за тело муве и мале длачице на ногама.

Када одлети и слети негде другде, на пример, на вашу храну, оставља неке од тих клица иза себе. Дакле, потенцијално смо у опасности од инфекције чак и од обичне кућне муве када слети на наш оброк, иако је количина патогена коју носи вероватно мала. Требало би да будемо више забринути због повраћања мува. Када мува слети на ваш оброк, она не уједа мале комадиће хране са вашег тањира. Уместо тога, инсект повраћа пробавне сокове на храну да би је разградио довољно да може да је прогута у течном стању.

То, међутим, није најгори део овог процеса.

Наиме, повратак муве је пун клица из њеног последњег оброка. А узрочници болести унутар муве живе дуже од оних које је у међувремену покупила ногама, због чега су клице из повраћања муве најопасније за нас од свих. Које клице шире муве? Неке од клица које муве остављају су прилично опасне.

Научници за сада знају да муве могу пренети ешерихију коли, салмонелу, хепатитис А и ротавирус.

Ту је и шигела, група бактерија која може да изазове дијареју, температуру и болове у стомаку, што је посебно забрињавајуће јер није потребно много да ова бактерија изазове болест код људи.

Али пре него што почнете да бацате сву храну коју је мува слетела у смеће, имајте на уму да неће свака мува носити све или било коју од ових клица.

Горе наведене клице су углавном фекалне бактерије и вируси, који не постоје на свему што муве једу. Мува би морала да слети на сирово месо или измет како би пренела ове бактерије и вирусе на вашу храну.

Што је ваша кухиња чистија, мање су шансе да ће мува покупити нешто пре него што поједе ваш оброк.

Осим тога, само једна мува на вашој храни није гаранција да ћете се разболети од њених клица. У зависности од тога колико клица је мува носила, колико је дуго била на вашој храни и колико је јак ваш имуни систем, можда се никада нећете заразити. Дакле, ако је усамљена мува једном слетела на вашу храну и ваша кућа је чиста, вероватно је безбедно да наставите да једете. Већа брига би била ако сте у окружењу које је пуно инсеката, на пример, на пикнику у природи.

На крају крајева, што више мува слеће на ваш оброк, више клица могу оставити. Покријте храну док чекате да је поједете, користите крпу или други тањир. Ако видите муве како зују око хране коју сте неко време оставили непокривену, најбоље би било да је баците, ако бринете о свом и здрављу својих најмилијих.

Šta da radite ako vas ubode osa?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке