Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава када мува слети на храну?

Када досадна мува слети на вашу храну, вероватно је отерате и наставите да једете. Међутим, да ли је ово добра одлука или би требало да будете више забринути због клица које је можда оставила у вашем оброку?
Фото: Pixabay/Georg_Wietschorke

Постоји најмање 100 различитих патогена које кућне муве могу да носе, као што су бактерије, вируси и јаја паразита. Када мува покупи клице, може ширити болест на неколико начина.

Бактерије и вируси на контаминираној храни, измету и другим местима која привлаче клице лепе се за тело муве и за ситне длачице на њеним ногама. Када одлети и слети негде другде, као на вашу храну, оставља неке од тих клица иза себе.

Дакле, потенцијално смо у опасности од инфекције чак и од једне кућне муве када слети на наш оброк, иако је количина патогена коју носи вероватно мала.

Требало би да будемо више забринути због повраћања мува. Када мува слети на ваш оброк, она не грицка мале комадиће хране са вашег тањира.

Уместо тога, инсект враћа своје пробавне сокове на храну да би је разградио довољно да се прогута у течном стању. То, међутим, није најгори део овог процеса.

Наиме, мува бљувотина је пуна клица од њеног последњег оброка. А узрочници болести унутар муве живе дуже од оних које је у међувремену покупила својим ногама, због чега су клице из мушине бљувотине најопасније за нас од свих осталих.

Које клице шире муве?

Неке од клица које муве остављају су прилично опасне. До сада су научници знали да муве могу пренети ешерихију коли, салмонелу, хепатитис А и ротавирус.

Ту је и Схигела, група бактерија које могу изазвати дијареју, грозницу и болове у стомаку, што је посебно забрињавајуће јер овој бактерији није потребно много да изазове болест код људи.

Али пре него што почнете да бацате сву храну на коју је мува слетела, имајте на уму да неће свака мува носити све или било коју од ових клица. Горе поменуте клице су углавном фекалне бактерије и вируси, који не постоје на свему што муве једу. Мува би морала да слети на сирово месо или измет да пренесе ове бактерије и вирусе у вашу храну.

Што је ваша кухиња чистија, мање су шансе да ће се мува покупити пре него што поједете оброк. Осим тога, само једна мува на вашој храни не значи да ћете се разболети од њених клица.

У зависности од тога колико клица је мува носила, колико је дуго била на вашој храни и колико је јак ваш имунитет, можда се никада нећете заразити. Дакле, ако је усамљена мува једном слетела на вашу храну и ваша кућа је чиста, вероватно је безбедно да наставите да једете храну.

Већа брига би била ако се налазите у окружењу које је пуно инсеката, као што је, на пример, пикник у природи. На крају крајева, што више мува слети на ваш оброк, то више клица могу оставити за собом.

Покријте храну док чекате да је поједете, за ову сврху користите крпу или неки други тањир. Ако видите муве како зују око хране коју сте неко време оставили непоклопљену, најбоље би било да је баците ако бринете о свом здрављу и здрављу својих најмилијих.

Evo šta bi trebalo da radite, a šta ne kada vas ubode osa

 

Преузмите андроид апликацију.