Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Шта раде и од чега живе странци у Новом Саду?

Када нам ‘’EXIT’’ фестивал у јулу доведе одређени број странаца у град, свесни смо да ће они ту бити само неколико дана.
Фото: Градске инфо

Те дане ће већином преспавати, док ће ноћу лумповати по Петроварадинској тврђави, међутим, шта се дешава у току осталих не тако „фестивалских“ месеци, има ли тада странаца у Новом Саду?

На размишљање о овоме подстакао нас је један момак који ради као достављач хране за једну од најразвијенијих курирских служби у нашем граду, „Глово“.

„Ја сада већ знам да на свакој другој достави нећу чути хвала, већ спасиба, ето, толико се Руса доселило овде да ми је чути да неко прича руски једнако уобичајено као да чујем неког да прича српски“, рекао је он.

Добро. Ако се толико Руса и, генерално странаца, доселило у наш град страшно нас је занимало где су запослени, шта раде у слободно време и чиме се баве?
Фото: Градске инфо

Испоставило се да већина Руса, која је одлучила да ипак убрзани београдски такт замени са нешто мирнијим новосадским животом, ради у сфери програмирања.

Како компаније за које раде, све више пребацују пословање у нашу земљу, они су вођени тиме и сами одлучили да дођу овде, у мало топлију климу, те започну неке нове животе са нама.

Ипак, нису сви који долазе млади инфлуенсери жељни живота и нових авантура. Многи од њих су пратећи своје пословне апетите у Нови Сад преселили своје читаве породице.
Фото: Градске инфо

А како њихова деца уписују наше школе, у Новом Саду ће од септембра редовну наставу пратити много већи проценат страних држављана у односу на раније године.

Поред Руса, Нови Сад за своје место становања махом бирају и кинески држављани.

Тренд отварања продавница са кинеском робом траје већ неколико деценија, међутим, оно што данас Кинезе доводи у наш град није сан о својој продавници и мирном кућном животу у близини неке пијаце, већ могућност да раде и напредују у све развијенијој новосадској, “силицијумској“, долини.

Поред Руса и Кинеза, постали смо занимљиви и Шпанцима, Мексиканцима, Кубанцима и другим људима који Нови Сад, комотно можемо рећи, већ сматрају својим домом.
Фото: Градске инфо

Послови којима се баве ови људи обично су везани за рачунаре, те их зато преко дана не виђамо запослене по бутицима, кафићима, ресторанима и слично.

Ипак, када падне мрак и наш град поприми свој забавни карактер, они излазе на улице и уживају у свему шта им, ново место становања које су изабрали, пружа.

Чињенинца је да постајемо све интересантнији људима из различитих делова света. То мора значити да нешто радимо како треба.

Ulicama grada sa Jelenom i Rejem (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.