Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта према говору тела значи када прекрстимо руке? Пет потенцијалних разлога за овај чест потез

Говор тела открива много о човеку.
Фото: Pexels/Yan Krukov

Уколико особа држи прекрштене руке, многи мисле да није отворена за комуникацију и да на тај начин несвесно, али и јасно ставља до знања некоме да не жели много тога да открива. Има ли истине у томе?

Људи заузимају позу са прекрштеним рукама много више у јавности него када су сами. Мушкарци су ти који чешће ово раде и сматра се да на тај начин желе да буду моћнији. Јачи пол се у друштву увек исправља када је положај тела у питању, не би ли, сматра се, на тај начин нађачао „конкуренцију“. Жене ће прекрстити руке само у једном случају – када им је непријатно због мушких погледа.

Који разлози се крију иза прекрштених руку:
Нервоза

Овај положај помаже људима да победе одређену психолошку напетост попут нервозе и страха. Осим прекрштених руку, људи често знају да додирују врат, а то је основни знак несигурности, нервозе и тензије коју особа осећа.

Стрес

Када су превише узрујани, људи прекрсте руке како би се смирили. Зато је овај положај најчешћи код деце, јер често знају да се наљуте или да одбацују оно што треба да ураде. Иста ситуација је и са одраслима, али у доста мањој мери.

Утицај других

Људи несвесно копирају туђе понашање, колико год мислили да није тако. Примера ради, ако двојица мушкараца стоје са прекрштеним рукама један прекопута другог, многи би из далека помислили да је реч о конфликту. Заправо, они несвесно опонашају један другог и просто се осећају пријатније док разговарају ако су им руке у таквом положају.

Изолација

Када се некоме не допада друга особа, долази до овог положаја. На тај начин стварају неку врсту баријере. Иза тога се крије осећај изолације, односно, потреба да се особа одвоји од особе која јој се не допада. Овај тренутак многи не могу да препознају, па упорно покушавају да ступе у комуникацију са особом која је прекрстила руке.

Хладноћа

Када је људима хладно, аутоматски прекрсте руке како би се лакше угрејали.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке