Ако постоји једна храна о којој се највише расправља када су у питању здравствене користи, то су јаја.
Током година, на јаја се гледало као на све, од оличења савршене целе хране до страшног предзнака срчаних болести.
И иако се чини да наука сада потврђује да су јаја здрава, још увек постоји нешто као што је једење превише јаја.
Јаја су минимално обрађена, нискокалорична храна, са изненађујуће високим садржајем мононезасићених масти, холина који подстиче мозак и лутеина и зеаксантина, два антиоксиданса за које се зна да подржавају здравље очију.
Садрже нула шећера и природно имају мало натријума.
Неке студије чак показују да је већа вероватноћа да ће људи који једу јаја конзумирати здраву исхрану са различитим важним хранљивим материјама, као што су влакна, витамини и минерали.
Различити фактори могу утицати на то колико је јаја превише за сваког појединца.
Ако имате срчано обољење или дијабетес, разговарајте са својим лекаром како бисте одредили своју најбољу личну границу.
Ризик од холестерола
Још увек постоји много дебата о томе да ли јаја подижу холестерол. Деценијама су стручњаци веровали да холестерол у жуманцима директно доприноси повећању холестерола у крви. Међутим, сада се чини да други елементи у исхрани и нечија медицинска историја могу имати већи утицај. Породична историја је главни предиктор нивоа холестерола у крви, а већину холестерола у нашој крви производи јетра, а не уносимо храном.
Може повећати ризик од срчаних обољења
Већина стручњака се слаже да једно јаје дневно не повећава ризик од срчаних обољења. У ствари, велика студија од пола милиона одраслих Кинеза открила је да до једно јаје дневно заправо смањује шансе за развој кардиоваскуларних болести. С друге стране, екстраваганца са три или четири јаја сваког јутра могла би бити друга прича. Студија из 2019. повезала је унос више од 300 милиграма холестерола дневно са 17 одсто већим ризиком од кардиоваскуларних болести (КВБ) и 18 одсто већим ризиком од смрти. Велика мета-анализа из 2022. објављена у часопису Цирцулатион закључила је да су већа дневна потрошња јаја и укупни холестерол у исхрани повезани са већим ризиком од КВБ и смрти.
Можете добити на тежини
Ако ваша омиљена порција јаја укључује тешку храну као што су масне кобасице, палачинке, кафа са кремом, ваш доручак би могао да вас оптерети – буквално. Можда ћете приметити да добијате на тежини ако вам постане свакодневна навика да једете висококалорични доручак од јаја.
Можете повећати ризик од дијабетеса
Могуће је да конзумирање великих количина јаја може повећати ризик од другог хроничног стања. У студији из 2009. у часопису Диабетес Царе, људи који су јели више од седам јаја недељно имали су већи ризик од развоја дијабетеса типа 2 од оних који су јели мање јаја. Поред тога, друга истраживања су открила да једење јаја заправо може побољшати контролу шећера у крви и осетљивост на инсулин код људи са предијабетесом и дијабетесом типа 2, а Америчко удружење за дијабетес препоручује јаја као извор протеина.
Преузмите андроид апликацију.