Заузетост, превише посла и мало времена за паузу и ручак су уобичајени узроци лоше исхране код многих запослених људи. Прављење јеловника за посао може бити напорно јер захтева стицање нове навике, што уз бројне друге обавезе може представљати велики проблем.
Из тог разлога обично изгледа као да једемо нешто на брзину на послу, иначе, пециво из пекаре или наручујемо храну из ресторана на коју трошимо превише новца.
Доручак на послу је чешће пециво и кафа него здрава алтернатива. Ако томе додамо и цигарете пушача, имамо јасну дефиницију како доручак не би требало да изгледа.
Ручак на послу је, с друге стране, често занемарен оброк који се обично дешава на брзину, али је управо оно што је потребно да бисмо могли добро да функционишемо током целог дана.
Када откријете шта да здраво једете на послу, видећете важност доброг оброка и како он утиче на квалитет обављеног посла.
На листу здравих намирница које се могу јести на послу можете ставити и бројне здраве грицкалице, воће, смутије и слично.
Зашто је важно да се на послу хранимо здраво?
Дефиниција здраве исхране није превише отворена за тумачење и јасно је шта укључује. То су намирнице богатог нутритивног састава са што мање шећера, додатком конзерванса и соли. Поред тога, постоје нека правила у исхрани која је важно поштовати. Храна је пре свега енергија која нам је потребна да преживимо дан, али и да одржимо имунитет у добром стању. Енергија се изузетно брзо троши физичким и менталним радом.
Истраживања показују да мозак троши око 25% укупног броја калорија које уносимо током дана. Стога, ако мислите да оно што радите у канцеларији, а не неки тежак физички посао, не захтева квалитетне оброке током целог дана – варате се.
Веома је важно знати шта здраво јести на послу, као и које намирнице избегавати.
Правила здраве исхране
Најчешће се кафа пије у канцеларијама и на послу. Иако се сматра да је једна шољица чисте кафе дневно добра за повећање енергије и бољу концентрацију, све више од тога има супротан ефекат.
Превише кафе снижава крвни притисак, изазива осећај поспаности и повећава производњу желудачне киселине. Кафа у превеликим количинама дехидрира, а у стању дехидрације смањује се амбиција, концентрација и памћење.
Исто раде и сокови, посебно сокови из конзерве, који због високог нивоа шећера имају улогу да дехидрирају организам уместо да утоле жеђ. Јасно је да је, осим што се на послу зна шта здраво јести, важно и шта се пије.
Ово су нека основна правила здраве исхране која треба применити и док смо на послу:
- не избегавајте доручак, он даје енергију
- једите разноврсну и шаролику исхрану
- једите неколико мањих оброка током дана
- пијте довољно течности
- не прескачите ручак
- храну не замењујте цигаретама и кафом
- не дозволите себи да будете гладни
- кафа и сокови дехидрирају, пијте воду са њима
- направите план исхране
Један од најбољих трикова за здраву исхрану на послу је да сваке недеље направите јеловник и унапред припремите храну код куће. На тај начин ћете моћи да будете сигурни да сте се добро и здраво хранили и да сте унели довољну количину витамина и минерала.
Шта јести здраво на послу?
Ако размишљате шта да једете здраво на послу како бисте добили довољно калорија и хранљивих материја, доносимо вам листу намирница које ће вам дати енергију. Ову храну можете укључити у било који оброк у току дана. Иако би било најбоље да ручак за посао припремите сами код куће са одабраним састојцима, можете наручити и јела која их садрже. Намирнице које би било добро уврстити у недељни јеловник за посао треба да садрже што више витамина, минерала, антиоксиданата, протеина и влакана. Важни су и угљени хидрати, али са њима не треба претеривати јер у превеликој количини стварају супротан ефекат. Идеално би било да једете храну са што мање додатог шећера и конзерванса.
У наставку представљамо храну коју је добро јести на послу, шта садржи и када би је било најбоље јести:
- јаја – богата витаминима и протеинима, за доручак и ручак
- ораси и други ораси – протеини, здраве масти, влакна, за доручак или ужину
- киноа – влакна, протеини, сложени угљени хидрати, за доручак и ручак
- црвено месо – гвожђе, протеини, за ручак
- леблебије – протеини, влакна, за доручак и ручак
- грчки, незаслађени јогурт – протеини, за доручак и ужину
- овсена каша – влакна, за доручак
- банане – угљени хидрати, калијум, за доручак и ужину
- тамнозелено лиснато поврће – нитрати, гвожђе, за ручак или јутарњи смути
- тофу – гвожђе, протеини, за доручак или ручак
Поред наведеног, на листи ствари које треба здраво јести на послу свакако су риба и морски плодови, остало поврће и воће, махунарке, суво воће и млечни производи. Било би идеално када би сваки оброк садржао бар једног представника сваке групе намирница. Ово је најлакши начин да будете сигурни да једете разноврсну, здраву и квалитетну храну.
Преузмите андроид апликацију.