Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта је здравије, тестенина или пиринач? Одговор би вас могао изненадити

Нису сви угљени хидрати исти, оне које су интегралне житарице садрже више хранљивих материја, протеина и влакана од прерађених.
Фото: Pixabay/Oldmermaid

Угљени хидрати попут пиринча и тестенина важни су извори хранљивих материја без обзира да ли садрже цела зрна. Иако је познато да тестенина даје активним појединцима енергију да издрже све напоре, да ли је заиста боља када је пиринач у питању?

Нутритивне вредности тестенина

Ако волите да једете шпагете, пенне, пужеве или било шта друго, познато је да тестенина помаже спортистима у издржљивости управо због угљених хидрата које садржи. Једна порција тестенине садржи око 220 калорија и 43 грама угљених хидрата, а она која је направљена од целих зрна има више влакана и лакше се вари од тестенине која није. Али коју год тестенину да једете, она и даље садржи око 8 грама протеина по порцији. Тестенина је технички више обрађен производ од пиринча, који је цело зрно. Када је у питању прерађена храна, мислимо да су заслађена пића и храна пуна шећера који негативно утиче на здравље и може изазвати дијабетес, кардиоваскуларне болести и гојазност, према студији из 2020.

Али обрађена тестенина се не разликује од хлеба и може бити здрава. Хлеб такође има додат шећер и разне адитиве. Тестенина је само пшеница и вода, а садржи и витамин Б. Тестенина може бити мало лакша за припрему од пиринча, осим ако не користите тај инстант пиринач. Последњих година произвођачи су почели да припремају тестенину и од других намирница, па је ту и она од сочива, сланутка и грашка. Управо таква тестенина садржи више хранљивих материја, протеина и влакана, али мање угљених хидрата.

Нутритивне вредности пиринча

Из непознатих разлога, људи чешће посежу за пиринчем јер желе мало здравији оброк, па отуда и стигма да је пиринач здравији од тестенине. Пиринач се често користи у разним кухињама и сматра се здравијим. Једна мала порција пиринча садржи око 250 калорија и око 53 грама угљених хидрата и постоји разлика. У поређењу са тестенином, пиринач – браон или бели – садржи мање протеина и влакана. Протеина има 2 грама, тестенине 8. Садржи 1 грам влакана, а тестенине 2,5. Пиринач садржи витамине и минерале којих тестенина нема, а има и фолне киселине, гвожђа, цинка, али је то мало. За оне који избегавају глутен у исхрани, пиринач је добар избор.

Да ли сте знали да постоји и црни пиринач?

Црни пиринач, такође познат као дивљи и забрањени пиринач, заправо би требало да буде редован део ваше исхране. Наиме, овај пиринач има много више здравствених користи од белог и смеђег пиринча.

Као и друге врсте пиринча, у Азији се конзумира хиљадама година, а верује се да је само кинеским краљевским породицама било дозвољено да га користе вековима.

Богата је снажним антиоксидансима, дијеталним влакнима, а позната је и по својим антиинфламаторним својствима. Кажу да помаже у борби против дијабетеса, рака, болести повезаних са циркулаторним системом и добар је избор ако желите да смршате. У 50 грама, односно једној порцији, има 160 калорија, а садрже 1,5 грама масти, 34 грама угљених хидрата, 5 грама протеина и 4 одсто дневног препорученог уноса гвожђа.

Prelivi koji će obogatiti vaše salate

Преузмите андроид апликацију.